După protestul de ieri care a durat câteva ore, președintele SME Oltenia, Gabriel Căldăruşe, şi ceilalți 137 de mineri care voiau să rămână în greva foamei, au suspendat acțiunea în baza obținerii unei întrevederi cu ministrul Energiei. Virgil Popescu îi va primi, astăzi, pe o parte a liderilor sindicali de la CEO.
Peste 200 de mineri au venit în faţa sediului CEO, ieri dimineaţă, ca urmare a faptului că ministrul Energiei a ignorat complet toate invitațiile de până acum: ,,Am fost 274 de salariaţi din care peste 137 voiau să rămână în greva foamei. Am început acest protest pentru a atrage atenţia ministrului Energiei. Protestul nu e încheiat, l-am suspendat. În urma acestor acțiuni, am obţinut o întâlnire cu domnul ministru care va avea loc mâine (azi, n.r), la ora 16.00, la sediul Ministerului Energiei”, a declarat Gabriel Căldăruşe.
Reducerea vârstei de pensionare, prioritară
În schimb, minerii şi energeticienii de la Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul Lignitul Oltenia şi Sindicatul Energia Rovinari, au intrat în a opta săptămână de proteste cerând reducerea vârstei de pensionare pentru angajații care muncesc în condiții grele. ,,Eu m-am bucurat că angajaţii de la cel mai mare sindicat al CEO au ieşit la protest. Apoi, am fost surprins că au renunţat la câteva ore după ce declaraseră greva foamei… Noi nu vom renunța, pentru că reducerea vârstei de pensionare este prioritară pentru noi şi angajaţii pe care îi reprezentăm”, a spus viceliderul de la Energia Rovinari, Manu Tomescu.
De partea cealaltă, liderul SMEO, Gabriel Căldăruşe, susţine că soluţia pentru obținerea reducerii vârstei de pensionare este elaborarea unui statut al minerilor şi energeticienilor, fapt ce nu va necesita costuri care să afecteze bugetul naţional: „În 2021, pe 8 ianuarie, a fost votată o lege pentru o altă categorie profesională, pentru angajaţii din sănătate, şi se aplică din 11 ianuarie. Ceea ce s-a aprobat pentru aceştia se poate aplica şi pentru angajaţii CEO, fără niciun cost suplimentar. Lucrăm la un proiect de statut pentru angajaţii din minerit şi energie, aşa cum au cei de la Ambulanţă. E nevoie de introducerea unui act legislativ. Avem jurişti şi oameni care ar putea lucra la acest statut al lucrătorului din minerit şi energie”, a mai spus liderul SMEO.
Ordonanţă de urgenţă pentru banii de certificate CO2
Cu privire la protestatarii de ieri, ministrul Virgil Popescu a avut un comentariu scurt: ,,Sigur, voi răspunde la orice întrebări au aceștia, legate de restructurare şi certificatele de carbon. I-am întrebat când vor să purtăm această discuţie şi a rămas pentru mâine (azi, n.r). Ceea ce pot să spun, şi nimic mai mult, este că problema certificatelor va fi rezolvată”.
În acest sens, deputatul Gheorghe Pecingină a anunţat la un post local de radio că Guvernul va da o ordonanţă de urgență, în această săptămână, pentru alocarea banilor necesari CEO pentru cumpărarea certificatelor CO2. Întrebat şi despre angajaţii care protestează de două luni în faţa Prefecturii Gorj, oficialul a mai precizat: ,,Cu privire la reducerea vârstei de pensionare, aceasta ţine de alte ministere, nu de cel al Energiei”.
Mihaela C.Horvath