Începe simularea probelor Evaluării Naționale

830

Zilele acestea, 2309 elevii de clasa a VIII-a din județul Gorj sunt așteptați să participe la simularea probelor din cadrul examenului de evaluare națională, ce se va desfășura în 99 de unități de învățământ din județ. Astăzi este programată proba la Limba și literatura română, urmată, mâine, de cea la Matematică.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj, din punct organizatoric, totul este pregătit pentru ca elevii de clasa a VIII-a să susțină simularea Evaluării Naționale. Anul acesta, examenul vine și cu o noutate în ceea ce privește redactarea lucrărilor. ”Legat de examenul de simulare care se va desfășura în 29 și 30 martie, ca și noutate ar fi faptul că elevii nu vor mai redacta subiectele pe acele coli tipizate. Va veni o broșură, o broșură care va conține spații în care elevii fie să rezolve problema, fie să treacă direct răspunsul itemilor, așa cum este solicitat în subiect. Acele broșuri vor fi capsate; va exista și posibilitatea ca elevii să ceară pagini suplimentare. (…) În Comisia Județeană am aprobat mai multe solicitări ale părinților pentru elevii care trebuie să desfășoare aceste examene de simulare în condiții speciale, fie prin prelungirea timpului de lucru, fie prin desfășurarea examenului de acasă. Nu cred că o să fie probleme în școli, comisiile au fost organizate, totul este pregătit și acum așteptăm să vedem rezultatele pe care o să le avem după această simulare și măsurile pe care trebuie să le întreprindem în perioada următoare pentru îmbunătățirea gradului de pregătire al elevilor pentru examenele care vor avea loc în vară. În acest sens chiar am discutat despre organizarea mai multor inspecții tematice în unitățile de învățământ pentru a vedea care este situația și planul remedial pe care conducerea fiecărei unități de învățământ se gândește să-l aplice pentru a avea în vară rezultate bune”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Marian Staicu.

Se anunță rezultate slabe la simularea BAC-ului
Dacă săptămâna aceasta elevii de clasa a VIII-a își testează nivelul de pregătire pentru examenul de vară, săptămână trecută a fost rândul celor de clasa a XII-a să treacă prin aceeași experiență. Din discuțiile purtate de conducerea IȘJ Gorj cu directorii liceelor din județ, se pare că, cel puțin în cazul elevilor de la liceele tehnologice, rezultatele nu vor fi prea bune. ”Am avut o prezență destul de bună la simularea examenului de bacalaureat, dar care nu a depășit 80%. (…) Am avut o ședință cu directorii de licee unde s-au organizat astfel de examene de simulare și directorii liceelor tehnologice au avut o părere unanimă în privința gradului de pregătire a elevilor pentru acest examen, grad care nu este îmbucurător. Nu vrem să ne ascundem și nu vrem să omitem acest aspect, al faptului că acești elevi nu sunt foarte bine pregătiți și tratează cu destul de multă superficialitate examenul cu care se vor confrunta peste puține luni. Sperăm că vor fi conștientizați de rezultatele destul de slabe în urma simulărilor și se vor regrupa, să spun așa, în privința pregătirii pentru Bacalaureat, pentru examenele în sine. Toate liceele organizează cursuri suplimentare, cursuri de pregătire pentru disciplinele de Bacalaureat, cursuri la care elevii sunt invitați și ar face bine să participe. În situația acestor licee tehnologice, chiar sper că se mai poate remedia situația. Este destul îngrijorător dar nu știu câtă legătura ar avea, totuși, cu pandemia, pentru că rezultatele la astfel de licee nu au fost niciodată diferite față de cele de acum. (…) Nu s-a terminat corectarea acestor lucrări, dar, din ce am discutat cu domnii directori în această dimineață (n.r. vineri), în cazul liceelor tehnologice procentul de promovabilitate este în jur de 40%, iar în cazul liceelor teoretice, ca de obicei, procentul este foarte bun”, a declarat inspectorul școlar general Dana Constantinescu. ”Din discuțiile avute cu colegii mei, am înțeles că nivelul subiectelor a fost puțin mai ridicat față de itemii de antrenament postați pe pagina Ministerului. Ceea ce cred eu este că cei de la Serviciul Național de Evaluare au vrut să-i mobilizeze pe elevi să se pregătească mai bine pentru examenul real ce urmează să se desfășoare. Așteptăm să vedem care sunt rezultatele, să vedem ce măsuri remediale se pot aplica astfel încât rezultatele de la Bacalaureat să fie cât mai bune”, a declarat și inspectorul școlar general adjunct Marius Stroie. Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice. Notele se trec în catalog doar la cererea elevului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here