Ambasadorul Martin Harris, mulţumit de activitatea britanicilor de la Petrofac Ţicleni

470

Picture 054Vizita ambasadorului Marii Britanii la Ţicleni a fost mai mult decât onorantă pentru reprezentanţii firmei Petrofac, indiferent că cei aflaţi la conducerea societăţii sunt români sau britanici.

Toţi au înţeles importanţa evenimentului de ieri, şi au aplaudat bunele intenţii ale diplomatului scoţian. Excelenţa Sa, Martin Harris, a lăudat firma puternică care operează la Ţicleni, şi şi-a subliniat obiectivele sale, stabilite deja la începutul mandatului de ambasador, de a sprijini consolidarea relaţiilor comerciale între Marea Britanie şi România.

Picture 003Fără prea multe onoruri, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris şi-a făcut apariţia ieri după-amiază la Ţicleni, oprindu-se direct la sediul firmei Petrofac. Din maşina Corpului Diplomatic au coborât câţiva reprezentanţi ai ambasadei şi chiar tânărul ambasador Martin Harris. A salutat pe cei care l-au întâmpinat şi a intrat în clădire pentru a avea o scurtă discuţie cu şefii societăţii. A coborât la scurt timp şi s-a îndreptat spre spaţiul în care organizatorii puseseră la punct prezentarea firmei. Ambasadorul şi însoţitorii acestuia au fost întâmpinaţi aici cu pâine şi sare. După ce i-a salutat pe cei prezenţi, Martin Harris s-a adresat foarte lejer, zâmbind, celor prezenţi. A vorbit în limba română, pe care a dovedit că o Picture 013stăpâneşte foarte bine deşi susţine că a finalizat doar un an de mandat. Le-a explicat, celor prezenţi, motivul pentru care a ales să fie marţi la Ţicleni la sediul Petrofac.

Lecţie deschisă de petrol

“Am venit, mai ales pentru faptul că avem aici o firmă foarte puternică, care are acum o prezenţă în Ţicleni. Eu am îndeplinit primul an al mandatului meu, în această lună, în septembrie. Pentru mine este o prioritate să pot să sprijin relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi România. Evident, acest sector, petrol şi gaz, este unul foarte important pentru România dar şi pentru Marea Britanie, mai ales în Scoţia. Eu sunt scoţian”, a declarat ambasadorul provocând zâmbete. “Mă bucur că avem aici o echipă puternică de scoţieni şi britanici care poate să conlucreze cu colegii români, pentru acest scop. În plus, astăzi(n.r. marţi) Picture 041 2cred că este prima vizită a mea la o operaţiune petrolieră. Pentru mine este o ocazie de a învăţă mult despre Petrofac, despre acest sector de economie din România. În final aş vrea să le mulţumesc tuturor pentru prezenţă dar şi pentru participarea dumneavoastră. Vorbesc de autorităţile locale, de sprijinul acordat firmei britanice, sper să putem colabora şi în viitor pentru a dezvolta această investiţie iniţială”, a încheiat Harris.

Primarul Ţicleniului, absent de la întâlnirea cu ambasadorul

După ce a luat loc, ambasadorul şi însoţitorul său au ascultat atenţi prezentarea firmei făcută de managerul Petrofac. În sală se aflau atât reprezentanţii din conducerea firmei şi ai sindicatului cât şi ai autorităţilor locale de la Târgu-Cărbuneşti, aici fiind Mihai Mazilu, şi subprefectul de Gorj, Picture 040Marcel Romanescu. Ilie Ungureanu, primarul Ţicleniului, a fost marele absent de la eveniment. Au venit însă aici viceprimarii comunelor Albeni şi Bâlteni.

Proiectele Petrofac

Potrivit celor declarate de George Popescu, Weel Op Manager al Petrofac, firma are planuri de viitor legate de rămânerea sa la Ţicleni. “Petrofac-ul este o companie multinaţională care are sediul la Londra. Are în jur de 14.000 de angajaţi şi activitatea sa principală este în industria petrolieră. Compania a venit în România anul trecut, a semnat un contract de operare cu Petromul. S-a preluat astfel schela Ţicleni, împreună cu 920 de oameni. Este un contract pentru 15 ani, cu extindere pentru zece ani. Am preluat tot ce a avut Petromul, vom extrage ţiţei timp de 15 ani de pe acest zăcământ”. Popescu suaţine, de asemenea, că firma va face angajări în timp. “Deja noi am angajat 40 de persoane. Anul viitor avem în plan să săpăm zece sonde noi, ceea ce înseamnă, pe orizontală, o dezvoltare foarte mare a activităţii, a micilor firme. Avem în plan să angajăm personal, oameni cu specializare în Petrom”, a completat acesta. În ce priveşte vizita Picture 012ambasadorului la Petrofac, Popescu a răspuns: “vizita domnului ambasador este o recunoaştere în sine a firmei de către Guvernul Marii Britanii şi faptul că domnul ambasador este interesat de investiţiile Marii Britanii în România. De altfel, dânsul a şi spus că Petrofac-ul este unul dintre marii angajatori din România, la ora actuală. În România aici am început, nu avem alte investiţii. Suntem mulţumiţi cum lucrăm aici, suntem peste targhetul de producţie, avem o foarte bună colaborare cu sindicatele, s-au îmbunătăţit foarte mult condiţiile de lucru, s-au schimbat echipamentele de lucru, oamenii se simt mult mai relaxaţi pentru că nu mai există presiunea de restructurare a personalului, din perioada Petrom. Cel puţin acum au contracte pe 15 ani şi sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă”. Petrofac Ţicleni s-a implicat foarte mult şi în viaţa comunităţii. A sponsorizat acţiuni cu caracter social şi sportiv la Ţicleni, ajutând şcolile, grădiniţele şi echipa de fotbal. Numai aici a cumpărat echipamentele pentru fotbalişti şi a reparat stadionul. A sponsorizat şi echipa de judo de la Târgu-Jiu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here