Primarul trimis în judecată de DNA, la un pas de suspendarea din PSD

333

constantinparvulescuPrimarul comunei Fărcăşeşti, Constantin Pârvulescu, trimis ieri în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie ar putea fi obligat să părăsească Partidul Social Democrat(PSD) al cărui membru este. Cazul excepţional al edilului local, aflat încă în stare de arest preventiv, va fi pus în discuţia viitoarei şedinţe a Biroului Permanent al PSD.

Pârvulescu ar putea fi obligat să se autosuspende din PSD sau chiar să fie exclus din această formaţiune politică, asta conform statutului, dacă decizia celor de la organizaţia judeţeană social-democrată îi va fi potrivnică. Ieri, procurorii DNA i-au trimis în judecată pentru fapte de corupţie atât pe primarul Pârvulescu, cât şi pe nora şi cumnatul său. Pe durata arestului preventiv, prin ordin al prefectului Liviu Andrei, primarul Pârvulescu este suspendat din funcţia de edil local, atribuţiile sale la Primăria Fărcăşeşti fiindu-i preluate de viceprimarul localităţii. Numai dacă edilul este condamnat la închisoare, cu executare, definit şi irevocabil, până la jumătatea anului viitor, în Fărcăşeti ar putea fi reluate alegerile locale.

Statutul PSD stabileşte faptul că un membru îşi pierde calitatea de membru al acestei formaţiuni politice dacă a fost ,,condamnat pentru corupţie, infracţiuni şi fapte antisociale grave”. Deocamdată primarul comunei Fărcăşeşti, Cosntantin Pârvulescu, nu se află într-o astfel de situaţie dar faptul că a fost trimis ieri în judecată de către procurorii DNA, pentru corupţie, şi se află încă în arest, determină conducerea PSD Gorj să ia măsuri. Astfel, ,,cazul Pârvulescu” ar putea fi pus în discuţia următorului Birou Permanent Judeţean al PSD, edilul local putând fi suspendat pentru o perioadă din partid, asta dacă nu ia chiar el hotărârea de a se autosuspenda.

Trei la judecată

La baza acestei măsuri viitoare stă însă faptul că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus chiar ieri trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Constantin Pârvulescu, primar al comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj, pentru mai multe fapte de corupţie. Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina lui Constantin Pârvulescu s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită, ambele în formă continuată, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea pentru sine a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, inculpaţii Constantin Cincă şi Anda Luiza Pârvulescu pentru tăinuire a bunurilor provenite din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie.

Rechizitoriul DNA

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada iunie 2000 – 2008, inculpatul Pârvulescu, în calitate de primar, a primit de la doi denunţători foloase materiale injuste (bani, bunuri, lucrări şi servicii) totalizând aproximativ 1,3 milioane lei, echivalentul a peste 360.000 euro, în schimbul atribuirii preferenţiale a unor contracte de achiziţie publică firmelor administrate de cele două persoane şi în schimbul aprobării unor plăţi restante pe care primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători. DNA precizează că foloasele au fost pretinse şi primite de la cei doi denunţători fie direct, fie prin intermediul celor doi coinculpaţi, cumnatul, respectiv nora edilului, fie prin intermediul firmei Pîrconsgil SRL, în care primarul a fost asociat şi administrator până în anul 2003. ,,Concret, în perioada 2000 – 2003, inculpatul Pârvulescu a primit de la unul dintre denunţători foloase materiale injuste în valoare totală de peste 225.000 lei, echivalentul a aproximativ 72.000 euro. În beneficiul firmelor acestui denunţător, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 lei (140.000 euro). În perioada 2003 – 2008, inculpatul Pârvulescu a primit de la cel de-al doilea denunţător foloase materiale injuste, în valoare totală de peste un milion lei, echivalentul a aproximativ 300.000 euro”, susţin procurorii.

35 de contracte

Sursa citată precizează că, în schimbul foloaselor primite, edilul a facilitat atribuirea, în perioada 2003 – 2008, firmelor reprezentate de unul dintre denunţători, a 35 de contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti, în valoare totală de aproximativ 5,3 milioane lei (1,4 milioane euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei), acestea reprezentând peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de primărie în acea perioadă. De asemenea, inculpatul Pârvulescu, cu ştiinţă a aprobat plata sumei de peste 423.000 lei în beneficiul unei firme reprezentate de unul dintre denunţători şi a semnat două avize de primire şi două note de recepţie, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în facturi. ,,Pentru a ascunde provenienţa bunurilor pretinse şi primite de la denunţători, inculpatul Pârvulescu s-a preocupat ca o parte din acestea să figureze în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale. Astfel, în anul 2003, Constantin Cincă a primit de la edil 50% din capitalul social al SC Dyd Rom Grup SRL în valoare totală de 12.500.000 lei şi un apartament în Târgu Jiu, deşi avea cunoştinţă că acestea fuseseră pretinse de inculpatul Pârvulescu de la denunţători, cu titlu de mită”, se mai spune în comunicat.

Şcoală contra apartament

DNA menţionează că, în 2005, inculpatul Pârvulescu a condiţionat atribuirea unui contract pentru repararea unei şcoli de cumpărarea unui apartament în municipiul Bucureşti, care a fost cumpărat de denunţător – beneficiarul contractului, dar înregistrat pe numele inculpatei Anda-Luiza Petria, actualmente Pârvulescu, nora edilului. În scopul reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile, terenuri şi clădiri, aparţinând inculpatului Pârvulescu, precum şi asupra celor două apartamente aparţinând inculpaţilor Constantin Cincă şi Anda-Luiza Pârvulescu.

În 3 martie 2011, la propunerea procurorilor, Tribunalul Dolj a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile a lui Constantin Pârvulescu. Măsura a fost prelungită, din nou, joi. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here