REVIN ÎN ACTUALITATE PROTESTELE REZERVIŞTILOR MILITARI

1411

În ziua de 24 Ianuarie 2021 când sărbătorim momentul istoric al Unirii Moldovei cu Țara Românească, rezerviștii militari din Gorj, membri ai SCMD, dar și ai celorlalte asociații militare, s-au alăturat protestelor din Capitală (și din întreaga țară), alături de federațiile sindicale, sindicate, patronate și ONG-uri ale pensionarilor civili, revendicând drepturile lor uzurpate prin schimbări legislative nocive, ca efect al unor OUG care au golit de conținut legea pensiilor militare nr. 223/2015. De peste zece ani de când au declanșat primele acțiuni în susținerea demersurilor lor, clasa politică, mimând dialoguri democratice pentru a tergiversa rezolvarea acestora, i-au tratat cu aroganță, lipsă de respect față de sacrificiile a zeci de generații de militari, i-au marginalizat și umilit, considerându-i cetățeni de mâna a doua ai societății civile și cărora, prin manipularea acesteia, li s-a aruncat anatema unor așa-zise pensii speciale și nesimțite.
Acțiunile rezerviștilor militari sunt îndreptate împotriva actualilor guvernanți vremelnici, care odată instalați în fotoliile confortabile ale instituțiilor de stat, mult prea servili față de interese de grup și al unui capital transnațional, uită prea devreme promisiunile din campania electorală, aruncând toată greutatea unei crize reale, exclusiv pe umerii salariaților, pensionarilor și investitorilor români. În plus, față de aliații acestora, patroni, muncitori, profesori, medici, revoluționari etc., militarii și polițiștii în rezervă și în retragere, se simt batjocoriți constant, prin inițiative legislative care încalcă, flagrant, Tratatul de aderare la NATO, prevederile Parteneriatului Strategic, legislația europeană și Constituția României – Art.47, al. (1) -, răpindu-le toate drepturile și periclitând obligațiile militare asumate prin tratate. Aceștia doresc să se bucure ca parteneri NATO și UE de același statut și același respect ca în toate celelalte state membre!
De aceea, această amplă acțiune declanșată de SCMD, alături de partenerii din societatea civilă și membrii celorlalte asociații militare din SNOPSN, își dorește ca protestele lor să fie auzite în fața administrației prezidențiale, sediul guvernului, reprezentanții Comisiei Europene, sediile ministerelor, sediile principalelor ambasade și reprezentanțe ale țărilor din UE, NATO, Rusiei și Chinei, a sediului SRI și a Partidului Național Liberal.
Iată o parte a revendicărilor acestora și a partenerilor de acțiune care au fost susținute la manifestațiile din 24 ianuarie în capitală:
– Anularea OUG-urilor și a proiectelor de OUG asumate de noul guvern de la instalare și până în prezent, în special în domeniile economic, fiscal-bugetar și juridic;
– Aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea, pensiile și indemnizațiile, cu anularea prevederilor neconstituționale introduse prin OUG-uri de tipul 95/2014, 57/2015, 59/2017, 114/2018 etc și OUG nr. 226/30.12.2020;
– Stabilirea salariului minim brut pe economie de 2400 lei începând cu 1 ianuarie 2021 și a creșterii punctului de pensie cu 40%;
– Alinierea veniturilor și pensiilor cu inflația reală și nu doar cu rata inflației de 3,8 %;
– Reforma reală a justiției cu responsabilizarea magistraților;
– Redeschiderea în condiții de protecție sanitară a școlilor;
– Investiții prioritare în sănătate, transporturi și învățământ;
– Respectarea obligațiilor financiare asumate prin contracte, față de patronate;
– Renunțarea la desființarea grupărilor mobile de jandarmi, la demilitarizarea lor și a pompierilor, statute conform NATO pentru militari și polițiști și aplicarea legii 223/2015 așa cum a fost promulgată, începând cu 01.01.2021;
– Interzicerea sponsorizării din banul public a băncilor, multinaționalelor, partidelor și ONG-urilor sinecură de partid;
– Protejarea patronilor/investitorilor români;
– Stoparea externalizării profiturilor financiare ale țării și a bogățiilor naturale;
– Taxe și impozite comparabile cu cele din țările de origine pentru bănci și multinaționale;
– respectarea, de către guvern, parlament și președinte, a art.47, al.(1) și (2) din Constituția României, care prevede:
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.
(2) Cetățenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, la ajutorul de șomaj și la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetățenii au dreptul și la măsuri de asistență socială, potrivit legii.
Ei și-au făcut datoria la timpul potrivit și așteaptă, ca la rândul său, statul să se achite de obligațiile asumate față de militari.
Nu este vina lor pentru faptul că statul nu poate gestiona corespunzător avuția națională. Ei nu și-au făcut datoria cu jumătăți de măsură și s-au săturat de promisiuni deșarte !
Îndemnul lor este: toți cei care vă simțiți nedreptățiți de actuala clasă politică, vă așteptăm lângă noi!
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here