As(f)alt pentru şahul galben

368

Zilele acestea toţi candidaţii liberali fac un antrenament teribil, alergând de la om la om, din comună în comună, de la ziar la ziar, sau pe la posturile de televiziune pentru a convinge pe cât mai mulţi din 335 de delegaţi să le dea votul. Evident, delegaţii au dreptul de a opta pentru oricare dintre cei care şi-au depus candidatura pentru preşedinţia liberală.

Esenţial pentru fiecare alegător desemnat este numele celui care va deveni succesorul lui Dan Ilie Morega, un fel de stăpân de partid în care părerile personale, oricât de liberale ar fi fost, nu aveau sorţi de izbândă în interiorul camarilei de partid, dacă autorul lor nu avea suficientă carismă în faţa conducătorului (era obligatoriu să fie iubit şi nu contestat). Morega are, însă, marele merit de a fi adus partidului cele mai înalte funcţii eligibile la nivel judeţean, pentru că deputaţi şi senatori liberali de Gorj au mai fost. Radu Angheloiu a avut cea mai ingrată poziţie într-o alianţă, aceea de a susţine alianţa împreună cu secunzii săi şi de a accepta presiunea majorităţii în care nu avea majoritate. Aşa se face că atunci când Morega a abdicat lui Angheloiu i s-au imputat lucruri pe care nici nu putea să le facă. De la Consiliul Judeţean către teritoriu nu pleacă întotdeauna banii necesari dezvoltării comunelor şi oraşelor din Gorj şi acest lucru se întâmplă nu numai în comunele cu primari liberali, ci peste tot, într-un an de criză, în care sunt daţi afară şi angajaţii din administraţia publică. Alegerea liberalilor era însă necesară pentru că orice turmă fără stăpân se împrăştie. Liberalii vor decide cine este persoana care se poate lupta cu ariergarda roşie sau cu falangele portocalii.

Săgeţi albastre

Va fi un adevărat asalt intern, în care se vor folosi săgeţi albastre şi unde competitorii pot vedea stele verzi. Un adevărat miracol, în urma căruia liberalii vor ajunge fie mai puţini, fie mai mulţi, dar cu siguranţă mult mai nesiguri decât pe vremea lui Morega. Acesta nu a fericit prea mulţi colegi de partid, dar pentru cei care a avut un gram în plus de simpatie, a făcut de unul singur totul, sau aproape totul, iar dacă proaspătul demisionar ar veni să candideze instantaneu, sâmbătă, 4 septembrie, ceilalţi n-ar mai primi nici un vot. Sau poate, cine ştie, s-ar răzbuna, alegându-l pe omul cu cele mai puţine şanse.

Presiune pentru delegaţi

Zilele acestea, asupra delegaţilor cu drept de vot s-a exercitat o presiune constantă, însă fiecare delegat ştie că dacă nu face parte din tabăra câştigătoare poate ajunge fiu al ploii. Ori, este esenţial ca ei să fie orientaţi, iar câştigătorul competiţiei să ştie că are cât mai mulţi alegători de partea sa. Personal, cred că votul va fi împărţit în funcţie de interesele celor care îi dirijează din spate pe delegaţi, nu-mi închipui că primarii social-democraţi sau democrat-liberali au stat de pomană, lăsând alegerea preşedintelui organizaţiei judeţene a PNL doar în sarcina liberalilor, deşi aceştia nu vor recunoaşte după vot ce parte a eşichierului politic au ajutat.

Interesul politic

Social-democraţii au interesul să câştige Radu Angheloiu, deoarece îl cunosc şi ştiu că se pot baza pe o alianţă cu el ca preşedinte. Democrat-liberalii au interesul să-l susţină pe Dian Popescu, urmând ca, în cazul în care va fi ales preşedinte, acesta să-i retragă sprijinul politic lui Radu Angheloiu, să schimbe majoritatea din Consiliul judeţean şi, eventual câţiva liberali să primească câte-o funcţionară pentru că niciun alt liberal nu va putea fi ales vicepreşedinte în locul lăsat liber prin retragerea sprijinului politic pentru Radu Angheloiu. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, între Dian Popescu şi Radu Angheloiu ar putea apărea un război pentru importanţa de moment în partid. Singurul om care nu are o echipă este viceprimarul de la Turcineşti, însă pentru mulţi liberali el a plecat în cursă mai târziu decât ar fi trebuit. Acesta nu disperă, însă, şi ar putea să furnizez surpriza alegerilor, în sensul că poate intra în finală, sau poate determina alegerea preşedintelui, lucru pe care Ion Navlea nu îl poate face. Totul sau nimic vor primi cei care câştigă sau pierd. Un lucru este important: pe învingători nu-i poate judeca niciodată nimeni, pentru că lor le aparţine sentinţa viitoare! Unde şi cum va ajunge PNL după acest asalt, vom vedea în 2012. Abia atunci noul preşedinte liberal va putea justifica teribila poftă de putere din acest moment.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here