Sechestrul SNLO, ridicat de Electra

327

burlanSocietatea Naţională a Lignitului Oltenia are încă bunuri sub sechestru, chiar dacă ministrul Economiei, Adriean Videanu, anunţa recent la Târgu-Jiu că problemele financiare ale SNLO s-ar rezolva în curând. În ciuda promisiunilor ministeriale, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a păstrat măsura sechestrului asupra unor bunuri importante ale SNLO, iar acesta se va ridica abia pe data de 2 noiembrie.

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia speră însă ca la 1 noiembrie compania Electra să fie funcţională, fapt care ar rezolva şi problema sechestrului de la SNLO.

Câteva utilaje miniere aparţinând Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au fost puse la începutul lunii iulie sub sechestru de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, la cererea conducerii SNLO. Măsura solicitată de directorul SNLO, Daniel Burlan, s-a aprobat de către finanţiştii gorjeni pentru a se ridica poprirea temporară de pe conturile societăţii. Exista însă o condiţie, SNLO să îşi achite, în patru luni de zile, 14 milioane de lei, reprezentând debitele unităţii miniere. Termenul scadent se va finaliza în noiembrie. ,,Referitor la SNLO a fost luată măsura suspendării popririi conturilor bancare iar societatea are posibilitatea de a-şi achita obligaţiile fiscale restante până la data de 2 noiembrie 2010”, a anunţat ieri Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al DGFP Gorj, referitor la situaţia financiară a societăţii miniere.

O lună de răgaz

Mai este o lună şi un pic până când SNLO-ul, afectat grav de problemele financiare, mai poate face tranzacţii în timp ce are datorii. După 2 noiembrie, dacă SNLO nu va plăti ce datorează statului, se va confrunta din nou cu măsura popririi conturilor, cerută în iulie de autorităţile judeţene. SNLO-ul are însă foarte mulţi bani de recuperat de la CET-urile din ţară şi la rândul său a stopat furnizarea de cărbune spre rău-platnicul CET Arad. Problemele financiare ale SNLO nu s-au rezolvat însă prin această măsură iar directorul societăţii, Daniel Burlan, speră în înfiinţarea grabnică a Electra. Doar ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara optimist la Târgu-Jiu că SNLO va rezista chiar şi cu aceste probleme financiare care au îngenuncheat societatea de tot.

Anamaria Stoica

Contractele SNLO, cu autorităţile locale, încheiate cu garanţii de plată

videanu2,,Contractele de livrare de cărbune ale Societăţii Naţionale Lignitul Oltenia cu autorităţile locale vor fi încheiate cu garanţii de plată, astfel încât comunităţile să nu mai întârzie plăţile către companie, ceea ce determină pierderi financiare, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, la conferinţa de presă, după întâlnirea cu reprezentanţii SNLO. ,,Toate contractele se vor face cu garanţii de plată, astfel încât SNLO să nu mai sufere din acest punct de vedere. E păcat ca o astfel de entitate să fie afectată de acest blocaj, la nivelul comunităţilor locale. Pentru acele comunităţi locale care au nevoie de sprijin trebuie să găsim soluţii. Soluţia e una simplă, ca actualele CET-uri dimensionate pe industria de dinainte de 1989 să îşi înceteze activitatea şi să se realizeze unele noi”, a afirmat Adriean Videanu.

SNLO are însă datorii, în prezent, către comunităţile locale din Gorj, Primăria Motru fiind cea mai afectată. Reprezentanţii acestei primării şi Consiliul Judeţean Gorj au rezolvat o parte din problemele legate de debitele SNLO către instituţia publică locală, după ce s-a cerut Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj să pună măsura popririi pe conturile unităţii miniere până la achitarea debitelor acesteia către comunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here