Cursuri online în 17 grădinițe, școli și licee din Gorj

1337

Preșcolarii și elevii din 17 grădinițe, școli și licee din județul Gorj participă în această perioadă la activități sau lecții exclusiv online. Asta ca urmare a faptului că unitățile de învățământ la care sunt înscriși au adoptat scenariul roșu de funcționare, majoritatea din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate ori a ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează. Ultima unitate de învățământ care a adoptat scenariul roșu este Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în cazul colegiului din Târgu-Jiu, decizia de adoptare a scenariului roșu de funcționare a fost motivată de numărul de cazuri de coronavirus confirmate la nivelul unității de învățământ. ,,La Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu au fost confirmate trei cazuri de coronavirus în rândul cadrelor didactice. Ca urmare a acestui fapt, unitatea de învățământ a trecut pe scenariul roșu, ceea ce înseamnă că elevii vor studia exclusiv online timp de 14 zile. La această dată (n.r. 2 noiembrie 2020), avem 17 unități de învățământ care funcționează conform scenariului roșu în Gorj, dintre care cinci ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care funcționează, nouă din cauza cazurilor de COVID-19 înregistrate și trei din cauza infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare. Alte 129 de unități de învățământ din județ funcționează conform scenariului galben”, a precizat inspectorul școlar Nicolae Negrea. Pe lângă Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, se mai află în scenariul roșu, din cauza cazurilor de coronavirus înregistrate, următoarele unități de învățământ: Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Vierșani, Jupânești, Școala Primară Seciurile, Roșia de Amaradia, Liceul Tehnologic Turceni, Grădinița cu Program Normal Murgești, Turceni, Grădinița cu Program Normal Strâmba-Jiu, Turceni, Școala Gimnazială Strâmba-Jiu, Turceni, Grădinița cu Program Normal Nr.1 Turceni și Grădinița cu Program Prelungit Turceni. Alte cinci unități de învățământ din județ figurează în scenariul roșu ca urmare a ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează: Grădinița cu Program Normal Alimpești, Grădinița cu Program Normal Sîrbești, Alimpești, Școala Primară Sîrbești, Alimpești, Școala Gimnazială Nr. 1 Andreești, Vladimir, și Liceul Teoretic Novaci. Rămân în scenariul roșu și cele trei unități de învățământ din Motru, aflate în această situație încă de la începutul anului școlar, ca urmare a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.

Peste 3.800 de școli din țară, în scenariul roșu
Potrivit unei centralizări a Ministerului Educației și Cercetării, ieri, la ora 12.00, la nivel național se înregistra următoarea situație: 8.797 de unități de învățământ în Scenariul 1 sau scenariul verde, ce impune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor la cursuri față în față în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară, 5.029 de unități de învățământ în Scenariul 2 sau scenariul galben, ce presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, și 3.830 de unități de învățământ în Scenariul 3 sau scenariul roșu. Potrivit MEC, dintre cele 3.830 de unități aflate în scenariul roșu, 375 sunt în această situație ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, iar 3.455 din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare. Reamintim că, propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, sunt adoptate de consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ. Potrivit ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

O învățătoare și un administrator de școală, pe lista celor mai recentate cazuri confirmate în Gorj
Noi cazuri de infectare cu coronavirus par a fi confirmate aproape în fiecare zi în învățământul preuniversitar gorjean. Cele mai recente astfel de cazuri sunt cel al unei învățătoare de la Școala Gimnazială Negreni și cel al unui administrator de la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Tătărăscu” Târgu-Jiu. De asemenea, directorul și informaticianul de la cea de-a doua unitate de învățământ se află în carantină pentru 14 zile.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here