Festivalul de Umor ,,Ion Cănăvoiu”, la cea de-a XXVIII-a ediție

1430

O nouă ediție a Festivalului de Umor ,,Ion Cănăvoiu” se va desfășura săptămâna aceasta. Spre deosebire de edițiile anterioare, cea de anul acesta se va desfășura online, laureații urmând a fi anunțați în cursul zilei de 25 octombrie.

Ion Cănăvoiu a urmat cursurile Facultății de Litere din București, perioadă în care a și debutat cu poezie. A fost un talentat gazetar și, o perioadă, profesor în județul Olt. A inițiat editarea unei publicații de satiră și umor intitulată HAZ-ul, revistă la care el era director, finanțator, editor, redactor și chiar difuzor. S-a stins din viață la 22 octombrie 1992, la Târgu-Jiu. Un an mai târziu, în amintirea lui s-a organizat prima ediție a ,,Zilelor Ion Cănăvoiu” la inițiativa lui Ion Cepoi, iar din 1994, la inițiativa lui Viorel Gârbaciu, Festivalul Național de Umor ,,Ion Cănăvoiu”, cu secțiuni de carte de umor, epigrame, fabule, parodie, poezie satirică și proză umoristică, festival pe care Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ,,Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Consiliul local și Primăria Runcu, Societatea Umoriștilor Gorjeni îl organizează la Târgu-Jiu și Runcu în fiecare an, în luna octombrie. Anul acesta pentru prima dată Festivalul are loc online. ,,Din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor normelor sociale și sanitare generate de pandemia de coronavirus și din dorința de a continua tradiția unui festival de creație umoristică al cărui impact național a fost dovedit în cele 27 ediții desfășurate până acum, pentru ediția din acest an evenimentul se va desfășura on line, după un Regulament special și fără componență internațională. Manifestarea este deschisă ca în fiecare an umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă. Numărul celor care au trimis la această ediție, creație literară umoristică și caricatură a trecut de 100 și le mulțumim mult tuturor pentru gestul lor de solidaritate culturală. Rămâne să vedem ce va decide juriul în privința câștigătorilor la secțiunile Festivalului. Vă reamintim care sunt acestea: concurs de volum, de epigrame, de parodie, de poezie umoristică, de proză scurtă și de caricatură/fotografie umoristică”, a declarat Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Juriul, alcătuit din personalități consacrate ale vieții artistice gorjene, va începe, astăzi, evaluarea lucrărilor, urmând ca în cursul zilei de 25 octombrie să fie anunțați, pe site-ul CJCPCT Gorj, laureații secțiunilor. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.

Salonul de caricatură, vernisat pe 23 octombrie
Vineri, 23 octombrie 2020, în sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj, se va vernisa ,,Salonul de caricatură” al Festivalului de Umor ,,Ion Cănăvoiu”. ,,Veți putea vedea în salon caricaturi realizate de Liviu Stănilă din Fizeș- Hunedoara, Cristian Mihăilescu din București, Cristinel Vegerdea din Lugoj, Victor Mihai Eugen din Bacău, Aurelian Iulius Șuță din Gorj și Gabriel Bratu din Craiova”, a mai precizat Daniela Gapșea. Catalogul Salonului de Caricatură 2020, ce va cuprinde caricaturi trimise pentru concurs, va putea fi văzut online, pe pagina de Facebook a CJCPCT Gorj.

Un nou număr al Revistei ,,Hazul”
La editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost scos și nr. 28 al Revistei ,,Hazul”. <<“Cine n-are haz să-și cumpere”, – striga nea Jean Cănăvoiu, atunci când vindea Revista ,,Hazul”! În vremurile acestea e clar că doar umorul ne poate ajuta să mergem mai departe și să acceptăm situația așa cum este! O situație dificilă peste care nu ne gândeam, în urmă cu un an, când am organizat atâtea evenimente la Târgu-Jiu, că o să trecem acum>>, transmite CJCPCT Gorj. ,,…Trăim așadar o perioadă de mari satisfacții materiale și spirituale, în care suntem sfătuiți zilnic să ne descoperim și să ne acceptăm pe noi înșine așa cum suntem de fapt și, mai ales, suntem îndemnați să conștientizăm nevoia de noi.
Numai că noi simțim nevoia de ceilalți! Asta e, lume cârcotașă, nimic nu-i convine, ca de obicei! Speranțe? Naibii mai știe! Certitudini? Cam tot pe-acolo! Așteptăm să vedem ce urmează: infernul sau paradisul? Cu sau fără umor, aceasta-i întrebarea!“, scrie cu nostalgică ironie în cuvântul de început al revistei ,,Hazul” managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, adresat ,,Lui Nea Jean”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here