Ultima zi de înscriere pentru bursa FLEX

870

Astăzi, este ultima zi în care liceenii ce doresc să studieze pentru un an în Statele Unite ale Americii se mai pot înscrie pentru a obține una dintre cele 35 de burse acordate prin intermediul programului FLEX.

Programul educaţional FLEX este finanţat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a locui împreună cu o familie americană şi de a studia la un liceu american pe parcursul anului academic 2021-2022. Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 6-lea an de existenţă în România, este gratuită. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit burse către zeci de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, aceştia fiind găzduiţi în Statele Unite ale Americii, în state precum Washington, Texas, Colorado, California, Iowa sau Florida. Programul se adresează în egală măsură şi liceenilor cu dizabilităţi. Competiţia este deschisă liceenilor care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative: au cetăţenie română, sunt născuţi între 15 iulie 2003 şi 15 Iulie 2006, sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a, studiază limba engleză în liceu, îndeplinesc criteriile pentru a obţine viza SUA şi nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani. Din cauza problemelor de siguranță sanitară legate de pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2 (COVID-19), în toamna anului 2020 programul FLEX va efectua în mediul online procesul de selecție a bursierilor pentru anul academic 2021-2022. Procesul de selecție constă în trei runde. Prima rundă a început pe 1 septembrie și se încheie astăzi; aceasta a inclus o aplicație online preliminară și trei întrebări de tip eseu care trebuiau finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației, dar nu mai tarziu de data de 15 octombrie 2020. Aplicatia online este disponibilă la adresa: https://ais.americancouncils.org/flex. După trimiterea aplicației online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză, reprezentând runda a doua de selecție. Cea de-a treia rundă este semifinală, va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de tip eseu, un test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev. Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificați de biroul American Councils România. Numărul de burse pentru 2021-2022 este de 35 de burse. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Informaţii complete despre program sunt disponibile la adresa de email flex.ro@americancouncils.org şi pe site-ul www.americancouncils.ro.
Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 28-lea an de existență. Programul presupune un an școlar întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine.
În 2021-2022, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here