Pădurari din Tismana și Peștișani, încătușați de procurori!

4135

Mai mulți angajați ai ocoalelor silvice din Tismana și Peștișani au dormit în noaptea de luni spre marți în arestul IPJ Gorj, după ce procurorii au decis să îi rețină pentru 24 de ore.
Audiați pe parcursul zilei de luni, după ce anterior fuseseră făcute percheziții și descinderi, cei șapte inculpați care au ajuns în spatele gratiilor sunt acuzați că au permis tăierea ilegală a arborilor din păduri în schimbul unor „atenții” mai mici sau mai mari.
Șeful Ocolului Silvic din Tismana, Ion Tăierel, a fost persoana cea mai importantă de pe lista celor reținuți, acuzațiile aduse de procurori vizând faptul că în lunile iunie și iulie, ar fi primit câteva sute de lei pentru a-i determina pe subordonații săi să nu își facă treaba și să închidă ochii la neregulile din pădure. „Suspectul T.I., având calitatea de şef ocol silvic în cadrul unui ocol silvic din judeţul Gorj, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale, săvârşite în lunile iunie şi iulie 2020), fals intelectual în formă continuată, prevăzute de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigarea la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată, şi complicitate la furt de arbori”, au transmis anchetatorii cu privire la acuzațiile ce-i sunt aduse acestuia.
Dacă în cazul său „atențiile” par o nimica toată, cel puțin din informațiile devenite publice până acum, pentru un subordonat de-al său lucrurile sunt ceva mai serioase. Acesta, inginer silvic tot la Tismana, este acuzat că s-a folosit de mai bine de doi ani de un BMW primit de la o firmă care exploata pădurea pe care el ar fi trebuit să o supravegheze, trecând cu vederea eventualele tăieri ilegale de arbori. „În cazul său s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, după ce, în luna mai 2018 a primit cu titlu de folosință gratuită de la o societate comercială ce exploatează materialul lemnos, din municipiul Târgu-Jiu, un autoturism marca BMW, exercitând permanent posesia acestui autoturism de la data înmatriculării, mai 2018 și până în prezent, cu scopul de a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiunile de serviciu, pentru a înlesni acțiunea de tăiere și sustragere ilegală de material lemnos”, a menționat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prim-procurorul Cristina Ciobanu. Pe lista celor încătușați se află și Petre Tănase, zis „Pașa”, cel care exploata lemnele în zonă prin intermediul unei firme care i-a și oferit șpaga sub formă de BMW ce face acum obiectul infracțiunii de luare de mită. În cazul omului de afaceri acuzațiile formulate de procurori sunt de instigare la tăiere nelegală de arbori şi instigare la furt de arbori, instigare la folosirea fără drept a instrumentelor speciale de marcat în formă continuată şi instigare la fals intelectual.
Pe lista celor șapte suspecți se mai află doi ingineri silvici și doi pădurari, cu toții fiind acuzați că au legătură cu tăierea și sustragerea ilegală a lemnelor din pădure.
„Ancheta continuă, fiind condusă de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cu sprijinul organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Gorj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, pentru stabilirea adevărului şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni, urmând ca în cauză să fie dispuse în continuare măsurile legale, care se impun. În această cauză, care este una complexă, au fost efectuate de către organele de anchetă în perioada anterioară un număr de 22 de percheziţii domiciliare. Facem însă în continuare precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Aseară, o parte dintre suspecți urmau să fie prezentați Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă, ordonanțele de reținere emise pe numele celor șapte expirând începând cu ora 18.30.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here