Acte medicale gratuite pentru votul cu urna specială

1203

Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să faciliteze eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condițiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale de duminică.
„Demersul AEP vine în contextul în care, potrivit dispozițiilor art. 237 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, contravaloarea eliberării unor acte medicale care atestă starea de sănătate este suportată de asigurat. AEP apreciază că această prevedere din Legea nr. 95/2006 este de natură să intre în contradicție cu principiul universalității dreptului de vot, putând restricționa accesul la vot, motiv pentru care solicită intervenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a comunicat AEP.
Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.
De menționat că respectivele cereri pot fi depuse prin intermediul oricărei persoane.
Votul prin intermediul urnei speciale este o metodă de vot aflată inclusiv la îndemâna alegătorilor izolați și carantinați, precum și a celor internați în unități sanitare COVID-19.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here