Dr. Bogdan Niculescu: Compartiment de Chirurgie Vasculară, la SJU Târgu-Jiu

10857

În viitorul apropiat, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, se va înființa un Compartiment de Chirurgie Vasculară. Anunțul a fost făcut de către medicul ortoped Bogdan Niculescu, candidat pe listele de consilieri la Consiliul Județean Gorj.

,,Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu este cea mai importantă unitate sanitară a județului Gorj, aflată sub coordonarea directă a Consiliului Județean, având scopul de a asigura servicii complete de sănătate și de a trata cazurile de complexitate medie și severă, pe care celelalte spitale din județ nu le pot rezolva. Pentru a asigura aceste servicii, este necesară înființarea unor noi compartimente, printre care și un compartiment de chirurgie vasculară. Chirurgia vasculară este o specialitate complexă, care se ocupă cu tratamentul bolilor vaselor sanguine și anume: artere, vene și limfatice, atunci când acestea ajung în stadiul avansat, chirurgical. Nu se ocupă în schimb de vasele de la nivelul creierului și inimii, care fac obiectul altor specialități. Printre cele mai frecvente afecțiuni, ar fi: afectarea traumatică a vaselor de sânge – apare ca urmare a unor politraumatisme, accidente casnice sau accidente de muncă, în urma cărora sunt lezate artere sau vene care pot pune viața în pericol sau integritatea unui membru; complicațiile unor boli cronice precum dislipidemiile (ateroscleroza), diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială, care pot duce la afectări vasculare arteriale (arteriopatii) în proporție de 20%, în cazul populației adulte (peste 65 de ani). Aceste cazuri pot deveni în lipsa tratamentului, invalidante, putând duce la deces sau pierderea membrului respectiv. Scopul principal al chirurgiei vasculare este salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore; boala carotidiană este o altă consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una din complicațiile bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care poate afecta calitatea vieții sau poate provoca chiar decesul; boala anevrismală, în special anevrismul de aortă abdominală, este o altă patologie de care se ocupă chirurgia vasculară.
În lipsa tratamentului, această afecțiune are un potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces; afecțiunile venoase sau limfatice (varice hidrostatice, tromboze venoase) pot genera în lipsa tratamentului, complicații severe precum alterarea calității vieții sau chiar deces. Toate afecțiunile menționate anterior constituie probleme suficient de serioase motiv pentru care, am integrat în programul de sănătate ,,Alături de tine”, propus de președintele Cosmin Popescu, împreună cu echipa PSD Gorj, înființarea unui compartiment de chirurgie vasculară, în cadrul secției de chirurgie generală a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, în mandatul 2020-2024. Este practic finalizarea unui proiect început în urmă cu 3 ani când împreună cu domnul doctor Mircea Popițiu – asistent universitar și chirurg vascular la ,,Popițiu Praxis” Timișoara am făcut primele demersuri și primele achiziții pentru a înființa acest compartiment. Termenul de finalizare al acestui proiect este până la finalul anului 2021, iar valoarea investiției va fi de aproximativ 500.000 de lei, sumă provenită de la bugetul local al Consiliului Județean și bugetul de stat”, susține medicul Bogdan Niculescu.
I.M.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here