La inițiativa lui Iulian Popescu – Cea mai veche carte a Târgu-Jiului, reeditată și donată școlilor și bibliotecilor

1718

,,Istoria Târgu-Jiului”, de Alexandru Ștefulescu, prima monografie a orașului, scrisă în 1906, a fost reeditată de Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, fondată de Iulian Popescu, sub egida Muzeului Național al Literaturii Române București. Cartea va ajunge în bibliotecile și școlile din județ, dar câteva exemplare vor fi puse în vânzare în librării.

„Istoria Târgu-Jiului” scrisă de Alexandru Ștefulescu este prima carte din colecția „Cărți Fundamentale ale Gorjului”, pe care Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație o reeditează, după mai bine de o sută de ani de la apariția monografiei. Cartea a fost lansată la Muzeul Național ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Candidatul PNL, Iulian Popescu, și-a propus să reediteze și ,,Gorjul istoric și pitoresc”, ,,Mânăstirea Tismana”, ori ,,Polovragi”, deoarece crede că acestea trebuie să fie cel puțin în bibliotecile din școli. Profesorul gorjean Gabriel Sarcină este cel care a scris prefața volumului reeditat. „Alexandru Ștefulescu este un titan al istoriografiei gorjene. Nu a mai ajuns nimeni la nivelul său. (…) Domnule Iulian Popescu, ați fost inspirat în alegerea acestui volum pentru prima reeditare din cadrul proiectului. Mie mi-ați demonstrat că vă pasă de Gorj. Pentru mine, faptul că v-ați ținut de cuvânt, este un lucru extraordinar. Dacă ne-am întâlni cu Alexandru Ștefulescu pe stradă, și el ne-ar spune că îi pasă foarte mult de Gorj”.

,,Această monografie restituie identitatea acestor locuri”
La lansarea cărții au fost invitați oameni de cultură din județ și din instituții culturale. De asemenea, din partea Muzeului Național al Literaturii Române a fost prezent cercetătorul științific Luigi Bambulea, care a apreciat ideea de a retipări această carte aproape dispărută: ,,Am venit la Târgu-Jiu pentru a susține un proiect cultural de mare calitate. Trebuie să vă simțiți mulțumiți spiritual că Târgu-Jiul este capabil de asemenea proiecte și parteneriate. Artele sau cultura sunt cele care conservă memoria. Asta își propune și reeditarea acestui volum. Asociația Excelsior, coordonată de Iulian Popescu, pe care-l apreciez pentru hărnicia și creativitatea sa, a avut ideea de a repune în circulație astfel de documente de maximă importanță. Această monografie restituie identitatea acestor locuri. Sunt bucuros că cei care conduc această asociație, în speță Iulian Popescu, au o implicare mai profundă în viața comunității și am încredere că va avea o cât mai mare capacitate de decizie aici, în plan local”. La eveniment a fost prezent și muzeograful Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, Albinel Firescu, a declarat că reeditarea acestui volum era absolut necesară: „Operele lui Alexandru Ștefulescu sunt inegalabile și este o inițiativă pentru care vă felicit! Este absolut lăudabilă!”.

ISTORIE
Cartea Istoria Târgu-Jiului a fost publicată în 1906 la editura N.D. Miloșescu, acum fiind retipărită după 113 ani. Alexandru Ștefulescu a fost un personaj extrem de important pentru județul Gorj, fiind inițiatorul muzeului care îi poartă numele.

PUBLICAȚII
Programul politic al lui Iulian Popescu, pentru Consiliul Județean Gorj, denumit ÎMI PASĂ DE GORJ, propune reeditarea și altor cărți rare, dar și susținerea publicării unora noi.

DONAȚIE
Mai multe exemplare vor fi donate școlilor și bibliotecilor din județul Gorj, cu scopul de a face cunoscut gorjenilor informații prețioase despre istoria locală.
,,Sunt câteva cărți pe care le consider ca fiind fundamentale pentru identitatea noastră locală. De aceea, am hotărât să le reeditez pe toate și am început cu ,,Istoria Târgu-Jiului” scrisă de Alexandru Ștefulescu. Cred că această carte ar trebui să fie în fiecare bibliotecă și sunt bucuros să facilitez această întâlnire cu informații prețioase din trecutul nostru”
Iulian Popescu,
Candidat președinția Consiliului Județean Gorj

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here