Pacient decedat, plimbat timp de aproape cinci ore cu ambulanța între spitalele din Gorj! Mortul, lăsat fără certificat de deces

6450

Zeci de telefoane, discuții cu comisiile COVID din Târgu-Jiu și București, o ambulanță ținută pe loc aproape cinci ore, membrii unui echipaj de ambulanță cu medic care au stat îmbrăcați în echipament COVID tot atâtea ore și un medic coordonator de la SJA Gorj epuizat de discuții sterile și fără rost care puteau fi evitate, dacă cei implicați ar fi știut măcar puțină legislație. Totul, pentru un decedat COVID, adus cu elicopterul SMURD pe stadionul din Târgu-Cărbunești, de la Vâlcea, duminică la ora 15.40, care a făcut stop cardiac în timpul transportului aerian. Pacientul nu a fost primit însă de CPU Târgu-Cărbunești, cele două doctorițe de gardă solicitând ambulanței să ducă bolnavul spre ATI Târgu-Cărbunești, unde i s-a declarat decesul. După mai multe ore în care ambulanța a plimbat decedatul de la un spital la altul, mortul a fost oprit la Spitalul 700, dar nu deține nici măcar acum un certificat de deces.

Timp pierdut, resurse risipite și mult amatorism. Aceasta este concluzia trasă cu ușurință de medicul coordonator al Serviciului Județean de Ambulanță Gorj care, duminică, a gestionat profesionist o situație ce părea banală, dar care s-a complicat. Totul, în baza nepriceperii unor ,,specialiști” în coronavirus care au dat chix în fața unei situații simple.
Dar să vedeți cum s-au derulat lucrurile…
Duminică, în jurul orei 15.00, medicul SJA Târgu-Jiu este anunțat că un elicopter SMURD care a zburat de la București la Vâlcea de unde a preluat un pacient cu COVID-19, are ca destinație Spitalul Târgu-Cărbunești. O ambulanță trebuia doar să transporte pacientul ventilat mecanic de la elicopterul care urma să decoleze pe stadionul din Târgu-Cărbunești, la spitalul COVID din localitate, aflat peste drum. Misiunea echipajului s-ar fi oprit aici. Medicul coordonator trimite astfel o ambulanță cu medic, în echipament COVID, să preia bolnavul, un bărbat de 58 de ani. Membrii echipajului își iau echipamentul și se prezintă la locul stabilit, unde așteaptă pacientul. Între timp, acesta intră însă în stop cardiorespirator și lucrurile se complică. Pacientul în stop este preluat totuși de ambulanță și dus la CPU Târgu-Cărbunești, unde acesta nu este, în mod incredibil, oprit. Cele două doctorițe de gardă cer, în schimb, transferarea bolnavului la ATI-ul din cadrul spitalului. Echipajul îl transportă acolo pe bolnav, iar cei de aici îi declară decesul.

Salvare sau dric?!
În loc ca decedatul să fie oprit însă la spitalul COVID, unde trebuia să i se aplice procedura specifică, echipajul de la ambulanță este trimis, în mod șocant, să transporte mortul la Morga Spitalului Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu. Deși, medicul coordonator de la SJA Gorj explică Comisiei COVID de la București că salvările nu transportă morți, iar ISU cere Serviciului de Medicină Legală să trimită o mașină după decedat, tot salvarea duce, în final, persoana decedată la Târgu-Jiu. De la Serviciul de Medicină Legală al Spitalului Tudor, ambulanța aflată în misiune de la ora 15.00, este obligată să transporte decedatul la Anatomie Patologică la Spitalul 700, unde a și rămas într-un final. Asta, deși putea rămâne la Spitalul Târgu-Cărbunești, spital COVID, pentru că destinația pacientului a fost aceasta.

Cu mortul la plimbare
Acum, pacientul plimbat mort între spitale așteaptă un certificat de deces pe care, ieri, nu îl avea, deși trecuseră 24 de ore de la declararea decesului. În lipsa acestui document, familia nu poate înhuma decedatul pentru care se vor urmări procedurile COVID. Chiar dacă într-un final documentul va fi eliberat, situația de fapt rămâne și se poate repeta oricând. În cauză intervin cheltuieli aiurea, oameni blocați și o ambulanță care putea transporta alți pacienți spre spitale. Mai rămâne bătaia de joc la adresa unui echipaj, care a stat aproape cinci ore într-un echipament de protecție COVID, în timp ce plimba un decedat kilometri între trei spitale.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here