Intervenție de circa 12 ore: Acțiune complexă de salvare nocturnă a unui septuagenar, din masivul Parâng

1190

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una cruntă pentru două echipe de salvatori montani din cadrul Serviciului Public Salvamont Gorj. Aceștia au urmat un drum de mai multe ore pentru recuperarea din masivul Parâng a unei persoane în vârstă de 70 de ani, aflată în stare de epuizare.

S-a dat alarma în cursul serii de sâmbătă pentru echipele Salvamont Gorj, atât pentru cei de la Baza de intervenție Rânca, cât și pentru o echipă de la Târgu-Jiu! O persoană în vârstă de 70 de ani a solicitat ajutorul salvamontiștilor întrucât se afla într-o stare avansată de epuizare în masivul Parâng, zona Vârful Ieșul. După multe ore de parcurgere a traseului, echipele de salvare au ajuns la persoana care le-a solicitat sprijinul, iar ieri dimineață au reușit să o coboare în zona Rânca, unde aceasta din urmă a avut parte de un control medical și, ulterior, a fost predată aparținătorilor.Acțiunea s-a derulat pe un interval de timp de aproape 12 ore, iar salvamontiștii au ajuns la persoana în cauză abia spre ora 2 noaptea, ulterior, în dimineața zilei de duminică, în jurul orei 09.30, septuagenarul fiind predat familiei.
Întreaga intervenție, pe intervale orare, a fost relatată astfel de către conducerea Salvamont Gorj: ,,Acțiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Gorj pentru salvarea unei persoane, în vârstă de 70 de ani, aflată în stare de epuizare în zona de creastă a masivului Parâng, locație estimată de salvamontiști, zona Vârful Ieșul, 2368 m. Persoana a fost surprinsă de vremea rea și de lăsarea întunericului, a pierdut poteca marcată și, epuizat de efort, a cerut sprijinul salvamontiștilor. Un echipaj de salvamontiști a plecat din Baza Salvamont Rânca, iar un alt echipaj se pregătește să plece din baza Salvamont Târgu-Jiu și care va aborda masivul pe partea sudică, ca resursă de sprijin, în situația în care persoana nu poate fi transportată către Rânca. Salvamontiștii sunt în legătură cu persoana epuizată, încearcă să îi mențină o stare psihică bună, iar aceasta a reușit să se adăpostească lângă o stâncă și încearcă să se protejeze cât mai bine de ploaia și vântul care se manifestă în zonă și să reziste scăderii temperaturii din timpul nopții până la sosirea salvatorilor. Ambele echipaje de salvamontiști intervin cu câte o ambulanță Salvamont care va rămâne la capătul traseului turistic și va fi încălzită pentru situația în care va fi nevoie de o refacere rapidă a echilibrului termic al victimei. (…) În jurul orelor 2, salvamontiștii au reperat locul unde se afla persoana cu probleme, au ajuns la ea și, după un mic consult medical vor începe să o pregătească pentru cele 6-7 ore necesare deplasării la întoarcere. În dimineața zilei de duminică, în jurul orei 06.45, acțiunea este încă în derulare, salvamontiștii mai au de parcurs circa 2,5 ore până ajung la locul unde îi așteaptă ambulanța Salvamont. Vremea a fost destul de urâtă pe timpul nopții, cu reprize de ploi, fulgere, vânt puternic, temperaturi scăzute, iar acum este ceață densă și aceleași temperaturi scăzute. Configurația terenului, deplasarea pe traseul de creastă, permanent la peste 2000 de metri, starea de epuizare a victimei, timpul necesar de derulare a acțiunii au făcut ca acțiunea să fie una foarte dificilă, dar experiența salvamontiștilor și comportamentul pozitiv al victimei au contribuit la depășirea tuturor acestor probleme. La ora 9.35, salvamontiștii au ajuns la ambulanța Salvamont și vor merge în baza Rânca unde îi vor mai face un mic control medical și, dacă totul este în regulă, victima va pleca acasă cu aparținătorii care au sosit deja în Rânca. După 11 ore și jumătate, acțiunea de salvare s-a încheiat cu bine, salvamontiștii, Ion N. , Adrian U. și Cosmin S. , victima, Titu R. , au ajuns în baza Salvamont Rânca. Felicitări victimei pentru atitudinea permanent pozitivă, felicitări salvatorilor pentru efortul depus”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here