Vor un nou spital Covid în Gorj. Câte teste se fac zilnic

1799

„Este necesar, din punctul meu de vedere, în regim de urgență, desemnarea unui nou spital suport Covid în Gorj”, a declarat Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, în contextul creșterii de cazuri în județ.

Gorjul a trecut de 600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, spitalele din județ suplimentând deja numărul de locuri pentru suspecții Covid.
Situația este una îngrijorătoare, în condițiile în care marți nu mai era niciun loc în spitalele din județ pentru cei suspecți de coronavirus. De aceea, autoritățile județene au luat în calcul desemnarea unui nou spital pentru pacienții Covid. În plus, spitalul de la Cărbunești funcționează aproape la capacitate maximă.
„Este necesar un nou spital suport COVID, iar propunerea va fi înaintată Ministerului Sănătății, CNSU, domnului Raed Arafat, pentru că ușor-ușor capacitatea spitalului din Târgu Cărbunești va fi acoperită. La secția Boli Infecțioase din Târgu-Jiu se tratează acum doar pacienții testați pozitiv, iar în prezent sunt internate aici 54 de persoane”, a spus Cosmin Popescu. Rămâne ca Direcția de Sănătate Publică Gorj și Ministerul Sănătății să decidă care va fi noul spital care va trata bolnavii de Covid-19. „Trebuie să fie un spital care să îndeplinească condițiile din punct de vedere al circuitelor funcționale și care nu are atâta incidență în ceea ce privește pacienții care se adresează acestui spital”, a mai spus președintele CJ Gorj.

Mai multe teste
În același timp, s-au alocat noi fonduri pentru achiziționarea unui extractor pentru laboratorul de genetică moleculară al Spitalului Județean. De asemenea, se va suplimenta numărul de posturi de la laborator, pentru a se putea lucra în trei schimburi. „Sunt foarte multe probe atât la laboratorul spitalului județean, cât și la laboratoarele private. Zilnic, peste 70 de probe se efectuează la spital, cu un singur extractor, pe două schimburi. Acum, cu cel de-al doilea extractor se va mări capacitatea de testare, și în trei schimburi, cu siguranță vom depăși peste 120 de probe”, a mai precizat Cosmin Popescu.
Testul pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR) se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului.
I. IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here