Fotbalul, încă departe? Oficial AFAN: ,,Protocolul nu are treabă cu sportul”

1281

Condiţiile aspre înaintate de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru reluarea competiţiilor fotbalistice nu garantează neapărat şi startul întrecerilor interne. Ieşirea din starea de urgenţă ar trebui să însemne şi revenirea la antrenamente, dar tot mai mulţi oameni angrenaţi în sportul rege din România consideră că măsurile restrictive trebuie revizuite pentru ca echipele să poată reveni, în iunie, pe teren. Președintele AFAN, Emilian Hulubei, spune că ,,actul” a fost copiat din Germania, dar este necesar să conţină alte amendamente, pe care, împreună cu FRF și LPF, le va înainta Ministerului Sănătăţii. Hulubei a sugerat că grupul de lucru care a întocmit acest protocol este străin de fotbal, iar cluburile trebuie să primească ajutor financiar pentru a putea termina campionatele.,,Protocolul este luat din Germania, dar ei nu s-au gândit că la noi nu se pot aplica acele reguli, la noi nu se poate respecta asta. Părerea mea este că acest protocol este făcut de un grup de lucru care nu are nicio treabă cu sportul. Am trimis o serie de amendamente la acest protocol. Am înțeles că cei de la FRF au avut discuție cu cei de la Ministerul Sănătății și vom vedea dacă se va ține cont de amendamentele noastre. Cluburile din Liga 1 cred că dispun de niște fonduri să testeze jucătorii și staff-ul în primă fază, dar să-i testeze la fiecare 48 de ore, cum scrie în protocol, mă îndoiesc. Aici ar trebui să vină și Liga sau Federația cu un ajutor, pentru teste, care nu sunt deloc ieftine și nici accesibile. Din ce știu, UEFA ajută cluburile”, a declarat Hulubei.Managerul general al lui Dinamo, Florin Prunea, nu vrea ca jucătorii să intre în izolare, şi a declarat că foarte mulţi fotbalişti şi-au petrecut deja prea mult timp în locuinţe. În plus, nu toate echipele dispun de ,,cantonament” la baza de pregătite.,,Este un document actualizat după cel din Germania. Noi avem o problemă cu cele 14 zile de izolare. Și așa au stat băieții ăștia 2 luni. Noi nu îi putem băga de acum la antrenamente, au contractele blocate jucătorii, sunt în șomaj tehnic. 14 zile de izolare înseamnă să stea acasă. Din 15 mai vor mai sta 14 zile acasă. Cu siguranță, LPF a făcut aceste demersuri și în cel mai scurt timp vom avea documentul definitivat. Doar 6 echipe au cantonament. Vă dați seama ce înseamnă pentru o echipă care nu are? Gândiți-vă cât vor fi costurile cu hotelul. Te duci la 40-50.000 de euro”, a declarat Prunea, la Digi Sport.

Liga 2, blocată!
Foarte puţine echipe şi-au dat acordul ca meciurile din eşalonul secund să fie reluate la jumătatea lunii iunie. Evident, cluburile care îşi doresc ca sezonul să continue sunt cele angrenate în bătălia pentru promovare. UTA Arad, Petrolul Ploieşti, Turris Turnu Măgurele și Rapid Bucureşti şi-au exprimat disponibilitatea pentru ,,restart”.
Fără o miză reală din punct de vedere sportiv sau împovărate de costurile unui cantonament intern, ce presupune şi achiziţionarea testelor pentru depistarea COVID-19 şi a echipamentelor necesare, toate celelalte formaţii nu văd rostul continuării sezonului. Totuşi, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, vrea ca echipele promovate şi retrogradate să fie decise pe teren, şi încearcă relaxarea protocolului propus de cele două ministere. Şeful federaţiei a declarat deja că Liga 2 va merge pe mai puţine meciuri, adică pe un sistem cu play-off şi play-out! Din competiţie ar fi rămas de disputat 14 etape.

Liga 3, ,,dezgheţată” doar pentru baraje! Meciuri decisive şi în Liga 4
Federația Română de Fotbal a propus, în cadrul videoconferinței în care s-a discutat cu reprezentanții echipelor din Liga 3, ca sezonul 2019/2020 să fie ,,înghețat”, lucru acceptat de majoritatea cluburilor. Nicio echipă nu va retrograda, în schimb vor promova cinci formaţii. Oficialii FRF au decis că liderii serilor pot intra într-un eşalon superior, dacă la momentul îngheţării sezonului au peste trei puncte avans faţă de următoarea clasată. Dacă diferența e egală sau de cel mult trei puncte, atunci cele două formații vor susține un baraj tur / retur. Criteriile de departajare le avantajează pe Aerostar Bacău și U Craiova 1948 SA, care vor ajunge direct în Liga 2. În schimb, în celelalte serii, se vor juca meciurile de baraj Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu, Progresul Spartac – CSM Slatina şi Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare În sezonul următor, Liga 3 ar urma să aibă 90 de echipe, cu 10 mai mult ca în campionatul acesta.
,,S-au opus echipele Foresta Suceava, care este la șapte puncte în spatele liderului Aerostar Bacău, Spartac București, care era la egalitate de puncte cu CSM Slatina, și Comuna Recea, care este pe primul loc, la trei puncte în fața echipei din Baia Mare. Jocurile de baraj sunt preconizate să se desfășoare la sfârșitul lunii iunie, în aceeași perioadă în care se va susține și barajul pentru Liga 1”, a declarat, pentru gds.ro, Florin Spînu, reprezentant al cluburilor din Liga 3 în CEx. Oficialul formaţiei din Filiaşi a vorbit şi depre meciurile între campioanele judeţene.,,Din Liga 4 vor promova 14 câștigătoare ale unui baraj în trei. Barajele se vor stabili prin tragere la sorți și se preconizează să se joace la sfârșitul lunii iulie. Vor fi 90 de echipe la startul noului sezon. 72 sunt cele rămase din ediția asta, trei echipe vin din Liga 2, plus 14 formații promovate din Liga 4, după baraj. O echipă va activa printr-o procedură stabilită pe parcurs de FRF”, a precizat Spînu. La sfârşitul săptămânii trecute, AJF Gorj a anunţat, oficial, anularea tuturor competiţiilor de copii şi juniori desfăşurate pe teritoriul judeţului. ,,În concordanță cu deciziile luate la nivelul Federației Române de Fotbal, în urma consultărilor avute și a dorinței de a proteja copiii și a diminua riscul infectării, având în vedere și faptul că nu există o miză competițională de tip retrogradare/promovare, AJF Gorj a luat, în urma videoconferinței de astăzi cu membrii Comitetului Executiv, decizia de a anula toate competițiile de copii și juniori (inclusiv juniori A1) pentru sezonul 2019-2020. În urma acestei decizii, AJF Gorj a mai stabilit și ca fiecare echipă de copii și juniori să primească titlul de campioană onorifică pentru acest sezon atipic, întrerupt de această pandemie. În ceea ce privește competițiile de seniori, AJF Gorj a dezvoltat o serie de simulări, însă toate aceste scenarii depind de deciziile pe care le vor lua în perioada următoare instituțiile statului, precum și Federația Română de Fotbal. În funcție de acestea, AJF Gorj va aproba una dintre aceste variante de finalizare a sezonului in Comitetul Executiv, iar hotărârile luate vor fi comunicate în timp util membrilor afiliați”, a fost comunicatul forului judeţean.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here