Nori negri deasupra Băilor Săcelu?

421

Printre minunatele bogății cu care Dumnezeu a binecuvântat pământul românesc se regăsește și Stațiunea balneoclimaterică Săcelu, o adevărată minunăție și comoară naturală.

Factorii naturali prezenți aici, la Săcelu, au fost folosiți în diverse tratamente, prin diferite modalități, folosința acestora fiind cunoscută din trecutul îndepărtat.
În luna noiembrie a anului 2008, cu ocazia unor lucrări prin zonă, am luat cunoștință pentru prima dată de Băile Săcelu, altă dată o stațiune cu vâlvă, până acum câțiva ani dată uitării, unde am cunoscut pe șeful Centrului de Recuperare și Perfecționare a Forței de Muncă Săcelu, în persoana ing. Nicolae Rotaru.
Printre altele, aflând specificul profesiei mele, a insistat, apoi a participat personal și nu m-a slăbit până ce nu am reconstituit două altare votive din perioada istorică a stăpânirii romane în Dacia, cu referire directă la folosirea acestor băi încă din acea epocă. Acele altare votive au fost prezentate publicului la 14 mai 2009 cu ocazia deschiderii noului sezon estival.
Colaborarea a continuat, astfel că la insistențele și cu ajutorul neprecupețit al Domnului Director Ing. Nicolae Rotaru, la deschiderea următorului sezon estival, în luna mai 2010 a fost publicată și oferită publicului cartea BĂILE SĂCELU, UN TEZAUR NATURAL, singura istorie documentată a localității Săcelu și a stațiunii.
Cât timp am colaborat în cadrul unor activități, dar și în perioadele de tratament, pe ing. N. Rotaru nu-l căutam în birou, unde stătea prea puțin, în schimb îl găseam totdeauna în sectorul unde se lucra, fiind, nu știu cum reușea, aproape permanent în toate sectoarele de activitate.
În decurs de un an a reușit să schimbe, în funcționare ireproșabilă, toate aspectele de activitate ale Băilor Săcelu, care în decurs de 2-3 ani și-au recăpătat vâlva de altădată, ajungându-se până la circa 30 000 de oameni veniți să-și îngrijească sănătatea sau, pur și simplu, la un sejur mai scurt sau mai îndelungat.
Am remarcat în mod deosebit realizarea unui muzeu etnografic în aer liber precum și activitatea pentru popularizarea acestui tezaur natural, precum și faptul că încă de la instaurarea ca șef al stațiunii și-a folosit întreaga capacitate de muncă însoțită de fantezie în amenajarea locației.
În întreaga sa activitatea a fost ajutat de un colectiv alcătuit în jur de 20 de membri care asemenea dânsului lucrau cu multă dragoste, climatul de muncă fiind acela de familie. În perioada estivală a fost și este sufletul stațiunii, zilnic și permanent, uneori de la 5 dimineață până seara târziu, fiind peste tot, devenind o persoană foarte mediatizată, cunoscută și respectată.
Principala preocupare a domnului ing. Nicolae Rotaru, ca șef al stațiunii, este creșterea numărului celor care vin să-și îngrijească sănătatea și ca aceștia să se simtă cât mai bine.
Stațiunea mergea bine, a ajuns să fie cunoscută în toată țara, ing. Nicolae Rotaru, directorul, era omul care a sfințit locul.
Dar… când î urmă cu 7-8 zile am trecută prin Săcelu, am văzut bazinele, bune, curățate, pline cu apă, se vedea mâna lui Rotaru, însă lucrările de modernizare a incintei erau oprite, totul arăta jalnic. Altă dată în această perioadă aici era un mare zor pentru pregătirea noului sezon estival.
Dar… se pare că anul acesta nu vor mai fi pregătiri ca altă dată. Lucrările începute pentru modernizarea promisă au stopat, au intrat în foarfeca disputelor moderne pentru… Cine să le facă, cine să fie stăpânul sau chiar șeful stațiunii? Mai grav este faptul că în acest conflict de părere și interese, a intrat și șeful stațiunii în foarfeca politică. Oare politicul de ce-și bagă coada? Nicolae Rotaru nu face politică, poate fi înlocuit pentru că nu este acolo „unde trebuie” sau pentru că fiul său nu este în culoare cu actuala politică guvernantă?
Băile Săcelu au fost cândva o legendă, cândva dată uitării, dar acum au renăscut prin ing. Nicolae Rotaru, omul care sfințește locul. De ce nu lăsați treburile să meargă înainte, dacă au lipsuri să fie îndreptate și încercați să dezorganizați totul?
Închipuiți-vă că zecile de mii de „clienți” ai Băilor Săcelu așteaptă sezonul estival și vor fi dezamăgiți dacă acestea nu vor funcționa.
Prof. Constantin Câșlaru, pensionar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here