Burleanu vrea reluarea fotbalului la sfârşitul lunii mai

1215

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, speră ca sezoanele interne să continue la sfârşitul lunii viitoare. Aşa cum a mai declarat, şeful fotbalului autohton studiază, alături de parteneri, mai multe scenarii pentru reluarea competiţiilor. Ideal, în aceste condiţii, ar fi ca sportul rege să revină pe 27 mai, întrecerile fiind blocate până la ridicarea stării de urgenţă. Orice amânare ar prelungi actualul sezon până în luna august.,,Avem trei obiective pe care vrem să le avem în vedere. Primul este sănătatea tuturor celor implicați. Al doilea e legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor. Al treilea este dorința ca orice decizie să facă cea mai mică nedreptate pentru cele implicate. La Liga 1 mai sunt opt etape din play-off și 12 din play-out. În Liga 2 și Liga 3 mai sunt 14 etape și mai avem Cupa României și barajele de promovare în Liga 1. Acum lucrăm pe mai multe scenarii, de reluare graduală a competiției: 27 mai, 3 iunie și 13 iunie.Toate cele 53 de competiții din România se vor amâna până la ridicarea stării de urgență. Vorbim cu Ministerul Afacerilor Interne ca să vedem dacă se ridică anumite restricții la începutul lunii mai. Dacă începem pe 27 mai, finalizăm competițiile interne pe 28 iunie. Dacă începem pe 13 iunie înseamnă că vom comunica echipele care merg în cupele europene pe 15 iulie, iar barajul pentru Liga 1 se va juca pe 1 august. UEFA nu ne-a zis că 3 august e termenul limită pentru terminarea campionatului. Acum avem ca termen data de 30 iunie. Nu poate fi 3 august pentru că anumite țări trebuie să termine competițiile mai târziu”, a declarat Burleanu.

Îngheţarea sezonului, văzută ca o catastrofă
Deşi multe cluburi nu îşi mai doresc reluarea actualelor campionate, printre ele fiind şi Pandurii Târgu-Jiu, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, este de părere că ar fi un dezastru pentru echipele din România, dacă sezonul 2019/2020 nu va fi dus la bun sfârşit. Şeful forului autohton a mai spus că îngheţarea competiţiilor va fi luată în calcul doar dacă se epuizează variantele.,,Dacă e să vorbim de impactul financiar, cele mai puternice campionate, preconizează pierderi între 20 și 25 la sută dacă nu se vor relua campionatele. Asta preconizez că va fi și la Liga 1 dacă nu vom începe mai devreme de iunie. Îmi e teamă că dacă nu reluăm campionatul cel târziu în luna mai, nu mai găsim 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi. Impactul acestei crize poate fi dincolo de cel mai crunt coșmar. Chiar dacă unele se vor salva, vor fi afectate în următorii ani. Ăsta e scenariul cu care lucrăm acum, dacă nu reluăm competiția cel mai târziu în luna iunie. Impactul este unul uriaș. Suntem într-o permanentă discuție cu LPF, AFAN, cluburi și cu Asociațiile Județene. Luând în considerare toate aspectele, spun că nu vom susține înghețarea competițiilor până nu vom epuiza toate variantele. Fotbalul trebuie să-și desemneze câștigătorul pe teren. Obiectivul este salvarea cluburilor. Doar așa ne putem asigura că vom avea aceleași locuri de muncă în viitor”, a declarat Burleanu.

Fără spectatori până la finalul campionatului
Preşedintele Federaţiei a admis că sunt şanse minime ca spectatorii să fie prezenţi în tribune dacă sezonul va fi reluat, dar, chiar şi aşa, crede că fotbalul va contribui la ieșirea din anxietatea socială
,,Acest lucru îl putem face în primă fază chiar dacă nu vom permite spectatorilor să fie prezenți pe stadioane. Lucrăm la un concept unitar dedicat disputării meciurilor, cu un număr minim de persoane implicate în organizare și cu un timp minim de implicare pentru acestea. De la responsabilii pentru buna desfășurare a meciului, până la reprezentanții media. În același timp, lucrăm la un protocol medical care să fie respectat de toate cluburile angrenate în competițiile noastre. Societatea are nevoie de fotbal, dar trebuie să fim pregătiți la reluarea competițiilor. Odată fotbalul repornit vom reuși să redăm societății o bucată din ceea ce înseamnă viața normală”, a mai spus Burleanu.

Hagi îl contrazice pe Burleanu
Fondatorul clubului Viitorul şi antrenorul principal al echipei constănţene, Gheorghe Hagi, nu este pe aceeaşi lungime de undă cu reprezentanţii FRF. Deşi are ,,virusul” fotbalistic în sânge, ,,Regele” a declarat că altele ar trebui să fie priorităţile societăţii în următoarea perioadă. Hagi este de părere că titlul ar trebui acordat echipei care ocupă acum primul loc în clasament, iar sezonul nu poate fi reluat fără spectatori.
„Eu cred că trebuie să ne gândim la sezonul viitor, nu la acesta! Avem în faţă un pericol major, iar acum principalul obiectiv e sănătatea oamenilor, nu fotbalul. Tot vrem să facem 18 sau 16 echipe, aşa că hai să păstrăm clasamentul de acum, să vină şi cele din B şi să mărim campionatul! Aşa cum Liverpool e campioană în Anglia, fiindcă e pe primul loc, aşa să se procedeze şi la noi. Fotbalul nu poate exista fără spectatori, devine comedie dacă îl jucăm singuri. La fotbal e ca la teatru, jucătorii şi actorii se duc acolo pentru public”, a spus tehnicianul.

Publicul italian revine în 2021!?
Guvernul Italiei pregătește o ordonanță prin care evenimentele sportive să se dispute fără spectatori, din momentul în care se vor relua. Se crede că ţara a atins vârful epidemiei de coronavirus, dar documentul propus de Guvern și dezvăluit de Sport Mediaset arată că evenimentele sportive și, implicit, meciurile din Serie A, se vor disputa fără spectatori până la Crăciun, cel mai devreme, astfel că suporterii ar putea reveni pe stadioane abia din ianuarie 2021. În cazul regiunilor foarte afectate, precum Lombardia, se ia în calcul varianta ca meciurile să fie mutate pe un stadion neutru, pentru a nu pune în pericol sănătatea sportivilor. Pierderile pentru cluburi ar fi de sute de milioane de euro.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here