Fost secretar de stat în Ministerul Energiei: Reducerea contribuției de energie a CEO este o crimă economică!

1997

Andrei Maioreanu, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, a criticat, în termeni duri, politica liberală în domeniul energetic, în contextul în care premierul Ludovic Orban a acceptat, fără comentarii, „planul verde” european și a declarat că, până în 2030, România va reduce emisiile cu 40% . Într-o postare pe contul său de pe o pagină de socializare, Maioreanu le reproșează liberalilor că i-au trimis acasă pe chinezii care voiau să construiască un grup energetic la Rovinari și a calificat drept aberante declarațiile ministrului Economiei, Virgil Popescu, care a spus că în cazul unor disponibilizări, minerii pot lucra la drumuri și autostrăzi.

,,Doar producția de energie pe bază de cărbune poate suplini necesarul de energie electrică”
Fostul secretar de stat, Andrei Maioreanu, este de părere că a trecut suficient timp pentru a înțelege că domeniul energetic a ajuns pe mâna unor oameni care nu înțeleg ce nevoi are România din această perspectivă și și-a exprimat temerea că putem deveni o țară incapabilă să își acopere propriul necesar de energie.
,,Să vedem cifrele și planurile. În 2026, Reactorul 1 de la Cernavodă va intra în retubare. Durata de viață a acestuia expiră, retehnologizarea este obligatorie! Dar retehnologizarea poate dura între doi și chiar cinci ani. În această perioadă, Sistemul Energetic Național va trebui să suplinească cei 700 MW produși de acest reactor.
Oricât ar bate vântul și ar străluci soarele, și oricâtă apă ar curge pe râuri, doar producția de energie pe bază de cărbune poate suplini necesarul de energie electrică.
Producția de energie pe bază de cărbune produce însă CO2. Complexul Energetic Oltenia – cel mai important astfel de producător de energie – are deja probleme financiare importante urmare a obligației de a plăti certificate de CO2. CEO are de asemenea nevoie de investiții în echipamente și utilaje, are nevoie de modernizări. Dar noua Comisie Europeană are ca bază de exercițiu al direcției de dezvoltare a Uniunii Europene reducerea emisiilor poluante.
Șefa Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen, a declarat ca obiectiv al anului 2050 o uniune neutră din acest punct de vedere. Acest lucru înseamnă reducerea la zero a emisiilor care produc schimbări climatice.
Premierul Ludovic Orban a acceptat orbește „planul verde” european și a declarat cu emfază că, până în 2030, România va reduce emisiile cu 40 la sută.
Declarația premierului și poziția supusă, fără nicio negociere cu Bruxelles-ul, sunt mai mult decât iresponsabile!”, a scris Maioreanu.

Maioreanu: Partenerii chinezi, trimiși acasă de liberali
Ex-secretarul de stat din Ministerul Energiei consideră reducerea contribuției de energie a CEO ,,o crimă economică” și a catalogat aberante declarațiile ministrului Economiei cu privire la viitoarele locuri de muncă ale minerilor.
,,În condițiile în care partenerii chinezi calificați în urma unor proceduri internaționale concurențiale să construiască Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și Grupul cu parametrii ultrasupracritici pe lignit de la Rovinari au fost trimiși acasă de liberali fără să fie înlocuiți de alți parteneri, reducerea contribuției de energie a CEO este o crimă economică. Ignor declarațiile aberante ale celui care conduce economia și energia, dl Virgil Popescu, care a spus că minerii și energeticienii din Oltenia vor lucra mai bine la construirea de autostrăzi pentru că prostiile nu merită băgate în seamă”, a adăugat Maioreanu.

Despre Strategia energetică
Andrei Maioreanu a făcut unele precizări și cu privire la Strategia Energetică a României la elaborarea căreia a lucrat și le reproșează liberalilor că stabilesc că nu studiază documentul, ci au stabilit ce capacități trebuie închise ca să dea bine la Bruxelles.
,,Guvernul liberal nu vrea nici măcar să studieze Strategia Energetică a României pentru perioada 2020-2030, cu perspectiva anului 2050 pe care am dus-o, ca secretar de stat în Ministerul Energiei, la nivelul dezbaterii transfrontieră, așa cum cer legile românești și reglementările europene. Am depășit chiar și faza dezbaterii publice și nimeni nu a avut contestații importante la acest document.
În Strategia Energetică am stabilit pașii pe care îi avem de urmat, ca țară, în domeniul energetic. Și noi ne dorim o țară curată, avem aceleași obiective ca statele-membre din vestul Europei.
Dar noi plecăm cu un „deficit”, suntem în alt moment de dezvoltare economică decât sunt acestea. Prin Strategie, am definit clar obiectivele strategice ale dezvoltării – nu ale restrângerii! – domeniului energetic.
Așa cum scrie în Regulamentul de guvernanță energetică, un document european obligatoriu pentru statele-membre (doar Directivele se preiau în legislația internă, Regulamentele se aplică așa cum sunt!), pe baza Strategiei se realizează Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC). Liberalii fac tocmai pe dos! Stabilesc ce capacități de producție trebuie închise ca să „dea bine” la Bruxelles, ignorând Strategia și ignorând interesele României!”, a completat acesta.

,,CEO trebuie salvat!”
Fostul secretar de stat a ținut să arate pericolul unui deficit de energie în 2026 pentru România, în condițiile în care investițiile în unele capacități de producțienu sunt finalizate, iar concluzia despre compania energetică din Oltenia este, în opinia acestuia, că trebuie salvată și folosită cât mai mult timp.
,,Oameni buni, CEO trebuie salvat și folosit cât mai mult și cât mai bine pentru a nu intra în deficit de producție de energie. Reactoarele 3 și 4 trebuie construite și, în acest context, Centrala Hidroenergetică cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești trebuie construită. Amenajările hidroenergetice trebuie duse la bun-sfârșit, inclusiv cea pe Jiu, de pe sectorul Livezeni-Bumbești.
România trebuie ca până în 2026 să crească producția de energie. Iar pentru a putea importa mai mult decât 2000 MW, cât este capacitatea maximă de import azi, trebuie investiții în rețele.
Dacă nu luăm măsuri, în 2026 rămânem cu deficit mare de energie.”, a conchis fostul secretar de stat.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here