Navetiști pe banii lor! Profesorii se războiesc în instanță cu primarii

2131

Sute de cadre didactice din județul Gorj sunt nevoite să scoată bani din buzunar pentru a-și plăti drumul până la școală. Dascălii navetiști au dat în judecată primăriile și cer să le fie decontat transportul, un drept prevăzut prin lege. „Un profesor lasă în jur de 400-500 de lei pe navetă”, spune Constantin Huică, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj.

Potrivit legii, profesorii navetiști au dreptul la o locuință de serviciu sau la decontarea banilor cheltuiți pe transport. Nu toate primăriile alocă însă bani în bugetul local pentru naveta dascălilor.
„Profesorii au dreptul la decontare integrală, pentru toată distanța. Sunt niște condiții, în funcție de mijlocul de transport cu care fac naveta. Sunt probleme cu naveta pe zona Amaradiei, cum ar fi Crușeț, Stoina, Căpreni. Sunt mulți profesori care fac naveta de la Craiova și, din păcate, mai sunt unități administrative care nu decontează naveta profesorilor. Un profesor lasă în jur de 400-500 de lei pe navetă”, a declarat Constantin Huică, președintele Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ (USLI) Gorj, la Radio Târgu-Jiu.

Primarii reclamă lipsa banilor
Așa se face că tot mai mulți profesori își primesc banii pe navetă doar pe calea instanței. „De exemplu, avem comuna Ionești, unde din luna iunie 2019 nu s-a decontat naveta. La Logrești, din septembrie 2019, iar, la fel, sunt profesori care fac naveta fie la Târgu-Jiu, fie la Craiova. La Căpreni, e o ruptură, li se decontează acum, dar au un an școlar întreg în care nu li s-a decontat naveta, 2017-2018. La Plopșoru sunt 2-3 luni restanță. Și la Stoina mai sunt probleme, și aici profesorii fac naveta la distanțe mari”, a mai precizat liderul de sindicat Constantin Huică.
Președintele USLI Gorj susține că s-au purtat discuții cu primarii, iar edilii s-au plâns că nu au bani. „Asta nu este o justificare atât timp cât se ocupă de alte activități și nu-i preocupă calitatea vieții celor care îi învață carte pe copiii din comună”, a conchis Huică.

Primar: Suntem în grafic
Pentru a plăti cheltuielile cu transportul cadrelor didactice, autoritățile locale din Crușet au nevoie, lunar, de câteva mii de lei. „Nu sunt probleme, suntem în grafic cu plățile. Ei aduc documentele cu o lună întârziere, apoi se bagă în ședința de consiliu local și se efectuează plățile. Acum au să ia pe luna noiembrie. Avem de achitat în jur de 20-22 milioane de lei vechi pe lună lucrătoare, știți că intervin perioadele de vacanță la dânșii”, ne-a declarat Teodor Godeanu, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Crușeț.
Probleme mari sunt și la Bustuchin. Mai mulți profesori au acționat în judecată, la început de an, Consiliul Local și Liceul Tehnologic Bustuchin, pentru decontarea navetei.
O altă comună, aceeași problemă. „Obligă pârâta Școala Gimnazială Arcani să plătească reclamantei suma de 2.343,51 lei, pentru transportul efectuat pe ruta Târgu-Jiu, județul Gorj – sat Arcani, comuna Arcani, județul Gorj (dus-întors), sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflație până la data plății efective, precum și dobânda legală aferentă sumei cuvenite pentru decontarea cheltuielilor de transport. Sentință executorie”, a decis Tribunalul Gorj. Și nu este singurul caz. Zeci de asemenea sentințe apar pe portalul instanțelor de judecată din Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here