Târgujienii vor plăti aproape 9 miliarde de lei vechi apa de ploaie! Primăria a pierdut, definitiv, procesul cu ADIA!

3215

Curtea de Apel Craiova, a decis, definitiv, pe 6 noiembrie, anul trecut, să respingă recursul declarat de Primăria Municipiului Târgu-Jiu, împotriva soluției Tribunalului Gorj care nu a dispus suspendarea hotărârii AGA a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Utilități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă și de Canalizare ,,ADIA” Gorj, așa cum solicitaseră reprezentanții municipalității, prin care a fost tarifată și facturată apa de ploaie pe întreaga arie a municipiului Târgu-Jiu la suma de 885.000 de lei, pentru anul 2018. În aceste condiții, municipalitatea va trebui să plătească suma pentru care a fost notificată, încă din luna mai a anului trecut, iar banii vor fi acoperiți din taxele și impozitele plătite de cetățenii municipiului Târgu-Jiu.

Scandalul apei de ploaie a început…
…în 12 martie, anul trecut, când ADIA Gorj a adoptat o hotărâre privind aprobarea tarifării și facturării serviciului de canalizare ape pluviale pentru întreaga arie de operare a Aparegio Gorj SA, utilizând o formulă de calcul complexă, care acoperă toată suprafața municipiului Târgu-Jiu, inclusiv zonele unde nu există canalizare.
O lună mai târziu, ADIA a decis și majorarea cu 7% a prețului și tarifelor pentru alimentarea cu apă și serviciul de canalizare practicate de operatorul regional Aparegio SA. În aceste condiții, ADIA a notificat Primăria Târgu-Jiu că trebuie să plătească 885.000 de lei pentru apa pluvială care a fost preluată de canalizare, pentru anul 2018. Această impunere a constituit o premieră, în contextul în care numeroase străzi din orașul Târgu-Jiu devin impracticabile în urma ploilor, iar zona centrală este complet blocată. La acel moment, primarul Marcel Romanescu spunea că hotărârea privind aprobarea taxei respective este ilegală, precum şi modul în care a fost aceasta comunicată. Romanescu a declarat presei că primăria nu este obligată să plătească apa din cer şi în zonele în care nu există canalizare.
„Municipiul Târgu-Jiu trebuie să plătească pentru toată apa care pică din cer! Documentul este ilegal total! Am trăit să o văd și pe asta! Aparegio vrea să factureze și apa de ploaie de pe câmpurile și dealurile orașului, în toate zonele în care nu există canalizare! Societatea este susținută în acest demers incredibil de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gorj, adică tocmai entitatea care ar trebui să apere interesele cetățenilor în relația cu Aparegio! ADIA a trimis primăriei o adresă prin care anunță că la calculul pentru tariful la canalizare urmează să se ia în considerare întreaga suprafață a municipiului Târgu-Jiu, cu tot cu dealuri și câmpii, cu tot cu cartiere, precum Romanești, Ursați, Preajba, și alte zone în care nu există nici măcar un metru de canalizare! (..) Am anunțat deja că nu voi accepta așa ceva. Primăria Municipiului Târgu-Jiu va ataca în instanță orice tentativă de mărire a acestor tarife la apă și canalizare. Oricum cetățenii plătesc mult prea mult, în condițiile în care municipiul are foarte multe probleme atât în ceea ce privește alimentarea cu apă, cât și în privința canalizării“, a precizat Romanescu.

Decizie
În 6 august, Primăria Târgu-Jiu a cerut Tribunalului Gorj suspendarea celor două hotărâri ale ADIA, considerându-le ilegale. Pe 13 septembrie, judecătorii gorjeni au respins cererea municipalității, însă soluția a fost atacată cu recurs.
Curtea de Apel Craiova a respins recursul Primăriei Târgu-Jiu, încă de la primul termen, pe 6 noiembrie 2019, și a menținut hotărârea Tribunalului Gorj, deși existau argumente solide care să susțină cererea municipalității. În solicitarea adresată instanței a fost menționat faptul că ADIA Gorj nu a luat mandat de la UAT Târgu-Jiu, pentru adoptarea celor două hotărâri, deși aceasta este unul dintre asociații reprezentativi care cotizează consistent la bugetul asociației. Mai mult, a fost invocat și faptul că prin aplicarea noilor tarife de către operatorul Aparegio, acestea produc un prejudiciu material viitor și previzibil cetățenilor municipiului Târgu-Jiu. Judecătorii au considerat că argumentele invocate de reprezentanții municipalității nu sunt bine justificate și au menținut decizia Tribunalului Gorj.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here