Ecaterina Teodoroiu şi Eminescu, omagiaţi de elevi

2093

Două evenimente importante, istorice şi culturale, au avut loc la Şcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” şi au marcat cei 126 de ani de la naşterea Ecaterinei Teodoroiu, respectiv 170 de ani de la naşterea poetului nostru naţional Mihai Eminescu.

Cuvântul de deschidere al activităţilor de omagiere atât a Ecaterinei Teodoroiu- eroina din Primul Război Mondial, cât şi a marelui poet al neamului, Mihai Eminescu, i-a aparţinut directorului Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu”, prof. Livia Zamfir.
Programul activităţilor din prima zi, 14 ianuarie, ziua de naştere a Eroinei de la Jiu a cuprins o lecţie de istorie a profesorului Anca Păsărin care a detaliat faptele de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina, a readus în fața elevilor și cadrelor didactice, prezenți la ceremonie, momentele tumultoase trăite de Ecaterina, pe front, alături de soldați.
Activitatea a continuat cu o prezentare de carte susţinută de bibliotecar, Cristina Răscol. Au urmat apoi momente cultural-artistice oferite de elevii școlii îndrumați de cadrele didactice: Mihaela Șcheau, Lavinia Mihăilescu, Janina Ionica şi Crina Minulescu.Cântece patriotice interpretate de toţi elevii Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” au răsunat în curtea școlii, iar poeziile interpretate de ei au trezit un sentiment de mândrie națională.Toți elevii școlii au venit cu flori în culorile naționale, în semn de respect pentru cea numită Eroina de la Jiu, pe care, la finalul ceremoniei, le-au depus la statuia Ecaterinei Teodoroiu aflată în vecinătatea școlii.
Cea de-a doua zi, ieri, 15 ianuarie, a continuat cu o altă activitate frumoasă, de omagiere a poetului nostru nepereche Mihai Eminescu. Catedra de română reprezentată de prof. Irina Vaculea, Bianca Băloi şi Carmen Sulea, alături de profesorii Maria Dondera, Claudiu Alionescu, Valentin Niculescu, Aurica Croicu, Georgiana Ştefan şi bibliotecar Cristina Răscol au pregătit, împreună cu elevii, momente frumoase în cinstea lui Eminescu. Elevii au recitat din cele mai cunoscute creaţii ale lui Eminescu, au cântat cântece pe versurile poetului şi au prezentat un frumos moment „Dialogurile dragostei” –Eminescu-Veronica Micle, savurat de cei prezenţi în curtea şcolii.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here