SIMFONIE DE TOAMNĂ – Concert de poeme la Motru

371

lansare 2Într-un birt, la marginea triajului de toamnă, în fumul de suflet al boemelor, timpul așează …..orchestra și versurile împușcă (la ruletă) curajul unui oraș ,,deranjat” de ,,simfonia frânei “ trasă de Marius Stefan Aldea.

La Motru, acasă, poetul își lansează placheta de versuri, pe pământ . Spațiul convențional măsurilor neconvenționale a strâns laolaltă ,,judecătorii de table”- iubitorii locului comun, pe cei cu acces direct la orchestră, sonate și simfonii dar și pe cei determinați de afinități , promoții și motive de complezență. Intrarea liberă a reușit să creeze o aglomerație de rafinament. Poetul, bun pentru jug, a reușit să consolideze prezidiul și să aștepte sentința. După ,,sfertul academic” Florin Marcoci dă startul: ,,putem începe… faceți dumnevoastră prezentările…” Amfitrionul evenimentului, Romulus Iulian Olariu a dirijat concertul de poeme, ridicând notele până la nivelul poeziei lui Marius Ștefan Aldea, luând locul recenziei și promisiunii de cronică. Privirea fetelor taie fumul cu orice risc și sorb artistul din cărțile de pe tejghea. Rio ,,pune frână” lui Alex Ștefănescu ,,prins în trafic” și citește frumos din sonate sau ,,prima simfonie”. Si cum ,,la orizont cerul este femeie…”, Rodica Marin face o cărturărească filtrare a volumului de versuri, într-o maniera originală și cursivă, aducând în atenție elementele universului liric al poetului. Ropotul de aplauze nu vestește decât frumusețea eseului și bucuria ca un poet se-ntoarce pentru o clipă acasă în trecerea sa spre literatura română. Scriitorul Dan Matei nu a vorbit despre autor, pentru a evita asemănarea unei lansări obișnuite cu ,,înmormântarea și drumul spre groapă al poetului”, ci doar despre poezie și despre sărbătoarea cărții de poezie. Prezentat ca cel care judecă situații și nu oamenii, Florin Marcoci a subliniat, contrar tradiției critice, că placheta de versuri ,,SIMFONIA FRÂNEI” are o construcție riguroasă, are estetică , fiind o carte care merită rafturile citite din biblioteca facultăților mintale. Rumoare, șoșoteli: în bar se vând, la liber, cărți de poezie. Poetul lămurește repede situația. Cărțile sunt gratis, autograful poți să-l cumperi la sfert de preț. Pentru cei “nevoiași”, ca mine, face cinste c-un rând de poezie:

,, alde A

pe mine mă cheamă ca pe tata

când merg la mormântul lui

merg de fapt la mormântul meu

eu sunt dreptaci pentru că eu sunt dreptaci

și sunt stângaci pentru că tata e stângaci

la nașterea mea

tata a asistat la nașterea lui

i-am zis mamei mele mamă

iar el i-a zis mamei mele mamă

mama ne-a alăptat pe amândoi

din sânul pentru mine curgea lapte cald

din sânul pentru tata curgea lapte rece

când eu plângeam tata cânta

mama ne legăna pe picioare

când tata plângea eu cântam

lansare-simfonia-franei-motru-webmama plângea în somn

mama cânta doar în somn

când am mers la scoală

tata a învățat bastonașele odată cu mine

când mi-au căzut mie dinții de lapte

tot atunci i-au căzut și lui dinții

când a tras prima beție

el a tras-o pe ultima

când am iubit prima femeie

mi-a zis aşa

ai grijă e prima femeie

vor mai veni femei

când am devenit poet viaţa lui era deja poezie

când a murit tata

am murit și eu

mama plângea doar în somn

mama pentru noi era pământ”

Undeva în ,,colțul din mijloc” MAMA POETULUI poartă toată emoția fiului, amintirea tatălui și duhul ei sfânt ,,… rătăcită pe nuștiunde/ în nuștiuce/ orinuștiucum//…”

Tot acolo un bărbat plânge ….

Într-un birt, la marginea triajului de toamnă, printre jetoane – la ruleta timpului ,,…am văzut morții/ cum trăgeau cu ochiul/ la ale vieții”, ,,deranjați” de ,,simfonia frânei “ trasă de Marius Ștefan Aldea.

În loc de PS: Marius Ștefan Aldea, poate cel mai original poet al generației sale,sâmbătă și acasă, a lansat la zbor versurile unui nou volum. Aripi ușoare!

Florin Preda-Dochinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here