Medic, scriitor, epigramist… Cornel Munteanu revine cu ,,stropi de haz”

1582

După lunga vară fierbinte ce ținu până taman la sfârșit de octombrie îmi fuse dat să mă relaxez într-o rece zi de toamnă plină, cu savuroasele epigrame scrise de eruditul medic, scriitor, epigramist, doctorul Cornel Munteanu cel ce a dovedit prin decenii de strălucită practică medicală, că este și un fin observator critic al realităților sociale pe care le-a ,,sancționat” în numeroase volume de proză scurtă și epigrame scrise la vârsta senioratului.
Recent, editura ,,Măiastra” din Târgu-Jiu a scos un nou volum de epigrame sub titlul ,,STROPI DE HAZ”, coperta Alina Grecu, desene Alina Staicu, editor Mihaela Munteanu.
Catrenele epigramistice scrise cu talent, inspirație, acuratețe, abordează un registru amplu de subiecte din spectrul politic, social, profesional și au ,,nerv”, au o ,,causticitate” elegantă ce nu denigrează personalitatea, dar sancționează practica, ce nu minimalizează individul dar ridiculizează superficialitatea, suficiența, hoția, prostia.
Volumul de epigrame cu care-și continuă periplul literar Cornel Munteanu este o savuroasă și instructivă lecție de viață ,,ex. cathedra” pe care o servește mai noilor diriguitori ai vieții sociale spre înțeleaptă corectare, dar și noului val ce aspiră la funcții de conducere fără a avea pregătirea profesională necesară.
În conținut străbat rezonanțe nostalgice din trecutu-i multipotent ce-au dat glorie și strălucire în arta și profesiunea-i medicală, în viața-i sentimentală, în hobby-ul vânătoresc, în sport, în politică… contrariat fiind acum de superficialitatea și suficiența cu care mai tinerii ,,confrați” abordează realitatea socială, în epigramele ,,A fost odată…”. ,,La vârsta a treia, merite ascunse ”, ,,Sapă anii” , ,,Vârsta, bat-o vina”, ,,Pescărească” ș.a.
Despre-a căsniciei valuri și viața conjugală sunt numeroase epigrame ce constată critic realități ,,insipide”, dar perfect reale în ambientul social ce ,,colorează” existența în ,,Nevasta prietenului meu”, ,,Bărbatul și prietenele soției sale”, ,,Steluțele”, ,,Îndoliata”, ,,La cincizeci de ani de căsnicie” ș.a.
Viața politică a României ori Justiția injustă constituie zone de inspirație deosebit de bine explorate în epigrame precum: ,,Șefu”, ,,L.D. s-a schimbat după alegeri”, ,,Șefii Parlamentului”, ,,Sarcină grea”, ,,Românii l-au votat pe Iohanis”, ,,Aleșii neamului”, ,,Politician”, ,,Promisiuni guvernamentale” ș.a.
Perfidia politicienilor, influențele politice în actul de justiție, antagonisme bizare, dar și alte racile, năravuri și moravuri sunt incriminate deopotrivă în versurile savuroase ce dau culoare și sens ultimei apariții editoriale semnate de Cornel Munteanu omul care a știut prin veacurile ce trecură să practice atât de frumos, util și eficient medicina, sportul, literatura, estetica și echilibrul social edificând în toate clișee etalon superlative.
Citindu-i cartea, realizezi imensitatea potențelor și valențelor umane cu care l-au hărăzit deopotrivă părinții medicinii Hipocrates, Aesculap, Hygeea ori Apollo, binefăcătorul zeu al muzicii, adevărului, profeției, vindecării …poeziei atât în mitologia greacă, precum și la romani de unde trage-ni-se.
Cornel Munteanu rămâne un reper în medicina gorjeană, în proza scrisă și epigramistica românească prin reale și multiple opere de artă ce lăsatu-ne-a spre bune practici și îndreptare, un agreabil interlocutor și un erudit enciclopedist, model existențial pentru generațiile ce vin.
Victor Gh. Banța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here