Spitalele Târgu-Cărbuneşti şi Rovinari, sancţionate de DSP Gorj pentru probleme legate de curăţenie

1235

În perioada 9-13 decembrie 2019, echipele de control ale Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au efectuat controale la două unităţi sanitare cu paturi, respectiv la Spitalele Târgu-Cărbuneşti şi Rovinari.

Inspectorii DSP au constatat o serie de neconformităţi pentru care au aplicat şase sancţiuni contravenţionale în valoare de 40.400 de lei, precum şi un avertisment. Neregulile constatate au făcut referire la: neefectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente; gestionare necorespunzătoare a deşeurilor rezultate din activitatea medi-cală; nerespectarea precauţiilor universale; necunoaşterea proto-coalelor de lucru; nerespectarea structurii funcţionale.Tot în perioada menţionată anterior, echipele DSP Gorj au verificat trei instalaţii din judeţ de aprovizionare cu apă potabilă. Şi în acest caz, au fost consta-tate următoarele neconformităţi pentru care s-au aplicat două sancţiuni contravenţionale în cuantum de 11.000 de lei: neasigurarea de către persoanele juridice care produc şi distribuie apa potabilă pentru consumul uman, a calităţii apei potabile corespunzătoare; neasigurarea dezinfecţiei eficiente a apei potabile produsă şi distribuită populaţiei.

10 societăţi ce oferă servicii DDD, controlate
Totodată, în perioada 9-13 decembrie, o tematică importantă de control atinsă de inspectorii Serviciului Control în Sănătate Publică a fost cea a societăţilor ce oferă servicii de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie (DDD).Potrivit Elenei Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, controalele au fost efectuate în parteneriat cu echipele IPJ şi DSVSA Gorj, fiind verificaţi de 10 prestatori de servicii DDD din judeţul nostru: „Un număr de 5 societăţi comerciale din cele 10 verificate, înregistrate în baza de date şi autorizate sanitar-veterinar cu activitate prestări servicii DDD, nu au efectuat operaţiuni DDD în anul 2019 şi cu această ocazie au solicitat retragerea autorizaţiilor de funcţionare pentru acest domeniu de activitate. Au fost verificate documentele privind: înfiinţarea şi funcţionarea prestatorilor de servicii DDD; atestarea personalului din cadrul prestatorilor de servicii pentru DDD; conformitatea celor 6 produse biocide verificate, folosite de prestatorii de servicii DDD – 2 insecticide, 3 rodenticid, 1 dezinfectant suprafeţe.Nu au fost constatate neconformităţi. Toate cele 5 firme DDD verificate au efectuat acţiuni de combatere a artropodelor şi rozătoarelor, în anul 2019, la: 27 de primării; 47 de operatori economici; 56 de asociaţii de locatari. La o societate din comuna Drăguţeşti, trusa de prim ajutor era incompletă, fapt pentru care a fost aplicat un avertisment / persoană fizică, conform OUG nr. 2/2001 şi a fost impus termen de remediere. Personalul angajat este dotat cu echipament de lucru şi protecţie corespunzător, conform domeniului de activitate. Din cele 5 persoane angajate în cadrul firmelor DDD verificate, care realizează efectiv activităţi DDD, o persoană nu a putut face dovada instruirii conform ORD MS nr. 1225/2003, fapt pentru care a fost aplicat un avertisment / persoana fizică (OUG nr. 2/2001) şi impus termen de înscriere la efectuarea cursurilor”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here