Note amare – Unde-i Legea?

475

Colaboratorul nostru Ion Căpruciu, care-i nemulţumit de modul în care primarii şi primăriile îşi fac datoria în privinţa (ne)acordării titlurilor de proprietate la Peştişani, ne prezintă şi un alt caz concret. Dintr-o comună învecinată. Nici primarul din Teleşti nu respectă legile ţării!

Se dovedeşte că în Teleşti au proprietăţi şi locuitori ai comunei Peştişani, în special cei din satul Brădiceni, unde are acte de moştenire colaboratorul nostru Ion Căpruciu, nefiindu-i recunoscute prin titluri de proprietate (I. Predoşanu)

Legea e clară. Subsemnatul, cetăţean al ţării mele, vreau să zic România, am dreptul la proprietate, la moştenire. Dar de aici şi până la punerea în posesie trebuie să dai coasei gresie. Mai concret. Cinci fraţi, printre care şi bunica mea, moştenesc prin Testament, pe teritoriul comunei Teleşti, fiecare cu câte un teren de 9 m lăţime, din râul Bistriţa şi până-n Valea Neagră. Testament încheiat şi parafat după toate legile de atunci, la Plasa Ocolul Vulcan, pe 19 Decembrie 1930. Moştenitorii, aproape toţi, ştiind că odată au fost fraţi, nu se înregistrează la primăriile de care aparţin cu toată suprafaţa. Impozitele pe pământ erau mari şi proprietarii mai foloseau şi scuza că „ei cred cam atât”. Şi astfel se trezesc moştenitorii de azi că unii au trecut la primărie 0,70 ha, alţii 0,90 ha, etc. Făcând eu cerere la Primăria Teleşti, şi asta de prin 1990 încoace, cu chiu cu vai s-au primit titluri de proprietate fiecare moştenitor cât a avut la BAP, adică la Primărie. Eu am titlul de proprietate pe 0,70 ha, însemnând din râul Bistriţa până-n Valea Neagră, adică o lungime de circa 80 m şi o lăţime de 9m, dimensiuni specificate în testament. Deci lăţimea din Testament îmi este recunoscută. De ce nu şi lungimea până-n Valea Neagră? Pământul există, nu l-a înstrăinat nimeni, există şi martori în viaţă, moştenitorii celor cinci fraţi. Dar domnul primar din Teleşti refuză să respecte legea pentru că aşa vor muşchii lui! Cu diferenţa faţă de ce aveam prin testament ce se face? Că acest pământ valorează mai mult decât două sticle de bere pe care Domnul primar din Teleşti le-a achiziţionat de la doi bişniţari, la preţ redus, cum a scris în ziar. Există alţi proprietari? A cumpărat cineva de la mine sau de la alţii? Să vină cu actul sau domnul primar de Teleşti are o chitanţă verbală? Şi altceva, Domnule Primar, ai abrogat dumneata Testamentele din 1930? Să ştim şi noi. Şi altceva. Aud că te-ai înţeles cu cei de la minerit să le dai pământul nostru, al celor din Peştişani, să-şi facă aici un sat pentru strămutaţi. Că şi aşa Pământul e al nimănui.. Mie mi-ai dat titlu de proprietate pe numai 0,70 ha, dar Testamentul are altă părere. Mie îmi ia tot pământul – cu o lăţime de 9m din râul Bistriţa până în pârâul valea Neagră şi asta face 1,50 ha. Dar ce îmi plăteşte 0,75 ha? Ştii ceva domnule primar, te rog nu mai vinde ursul din pădure. Şi altceva, de ce nu vinzi pământul Teleştilor. Că şi ăştia sunt proprietari din tată-n fiu. Sau domnul primar din Teleşti are altă lege?!…

Ion Căpruciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here