Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Ion Iliescu se destăinuie cu o discreţie nostalgică!

1677
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu_vineri 6 Iulie 2012

La începutul lunii decembrie 2019, în preajma celor 30 de ani de la Revoluție, Ion Iliescu a acordat un interviu corespondentului agenției TASS în România, Nikolai Morozov, un jurnalist care se află în România, încă din anii 70, fostul preşedinte binevoind să se destăinuie cu o discreţie nostalgică, din perspectiva celor trei decenii de aşa-numită democrație «originală», ca într-un demers analitic în care pledează pentru necesitatea ameliorării şi a normalizării relaţiilor pe multiple planuri cu Rusia, pentru clarificarea opiniilor controversate privitoare la ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 în România, considerând că nu există nici un adevăr ascuns și că se încearcă demonizarea politicienilor de stânga, în acelaşi timp situându-se pe o poziţie critică la adresa Uniunii Europene pe care o descrie ca un simplu spațiu de liber-schimb în care aspectele sociale au fost marginalizate și inegalitatea crește, în condiţiile în care tinerii promovează «individualismul nestăpânit», iar jumătate dintre aceştia ar fi de acord cu regimul totalitar, teoretizând cu un accent speculativ evident despre suveranism și globalizare, pentru ca în cele din urmă să exprime opinia că relaţiile sale cu PSD-ul «s-au răcit în ultimii ani», în planul unor valori şi al unor principii de organizare şi conducere!

,,Până la urmă, avem democraţie, libertatea de opinie este garantată”!

Ca într-un tablou de ansamblu al ultimilor treizeci de ani, Ion Iliescu apreciază că România s-a schimbat în aceste trei decenii, cu un oarecare rezultat pozitiv, deşi aspectele negative ale schimbării nu pot fi ignorate, a declarat fostul preşedinte, considerând că la trei decenii de la Revoluţia din 1989, transformările care au avut loc, nu răspund aşteptărilor sale, deoarece: ,,Am susţinut un model economic mixt – o economie socială de piaţă, dar, viaţa a decretat altfel. După 1996, consensul intern în România a fost distrus şi privatizarea accelerată a proprietăţii statului a început pentru aproape nimic! Terapia de şoc, de care nicio ţară din Europa de Est nu a scăpat, a fost un adevărat dezastru. Unii s-au trezit mai repede şi au reuşit să remedieze ceva, alţii cred în continuare că şocul economic din România a fost prea slab. Până la urmă, avem democraţie, libertatea de opinie este garantată!”, a reiterat cu un accent de regret, primul preşedinte al României post-comuniste, în interviul solicitat şi acordat corespondentului agenţiei ruse de presă la Bucureşti, în contextul în care România se pregăteşte să sărbătorească a 30-a aniversare a Revoluţiei din decembrie 1989.

,,Nu se poate uniformiza planeta, nu pot fi distruse identităţile naţionale şi culturale”!
În opinia preşedintelui de onoare al PSD-ului, procesul de transformare a României este departe de a fi fost finalizat, iar conţinutul viitoarelor modificări depinde de noile generaţii, pentru că mereu, viaţa îi va face pe tineri să se maturizeze, să abandoneze individualismul nestăpânit pe care îl promovează acum şi să realizeze că ameninţările moderne nu pot fi respinse decât în mod colectiv şi că acest lucru este imposibil fără stat şi fără democraţie. Astfel, domnia sa mărturiseşte: ,,Îmi este greu să înţeleg cum, la trei decenii de la Revoluţie, jumătate din tineretul român poate fi de acord cu regimul totalitar al unei mâini ferme, să creadă că acest lucru va rezolva problemele prezentate de slăbiciunea unui stat care şi-a pierdut caracterul social. Noi ştim că totalitarismul nu este o parte a soluţiei, ci o parte a problemei. Nu aş dori ca tinerii de astăzi să fie nevoiţi să înveţe acest lucru din propria lor experienţă”, a spus Ion Iliescu.
Fiind întrebat despre criza societăţii liberale şi despre apariţia tendinţelor suverane, nonagenarul «zoon polition» a opinat că suveranitatea este doar o cale mai scurtă care are scopul de a-i demoniza pe cei care pledează pentru independenţa naţiunilor, deoarece: ,,Nu se poate uniformiza planeta, nu pot fi distruse identităţile naţionale şi culturale, iar aceasta ar însemna că nu am învăţat nici o lecţie din trecut”, a spus Iliescu, mai ales că referitor la globalizare şi la drumul pe care ar trebui să meargă România din acest punct de vedere, poate avea, atât aspecte pozitive, cât şi negative, fiindcă: ,,Acest proces ar trebui dezvoltat în conformitate cu anumite reguli, al căror accent ar trebui pus pe aspecte sociale. Motorul de creştere al economiei româneşti este astăzi tocmai globalizarea – datorită companiilor multinaţionale. Din păcate, prea puţin din profiturile obţinute rămâne în ţară pentru dezvoltarea părţii româneşti de producţie şi creşterea bunăstării generale. Acest mecanism transformă cu siguranţă globalizarea într-un duşman al nostru! Deci, nu ar trebui să acuzăm procesul în sine, ci pe cei care abuzează de el, iar aplicarea măsurilor protecţioniste, nu creează decât probleme suplimentare, după cum au aflat recent Statele Unite, care poartă un război comercial cu China”, a punctat cu convingere Ion Iliescu.

,,Relaţiile dintre România şi Rusia, după nici un criteriu nu pot fi numite în prezent normale şi satisfăcătoare”!
De fapt, continuând o manieră proprie de aprofundare a relaţiilor româno-ruse, domnia sa a susţinut în mod tranşant: ,,Relaţiile dintre România şi Rusia, după nici un criteriu nu pot fi numite în prezent normale şi satisfăcătoare! Vreau să remarc că viaţa în apropierea unui imperiu (sic!!) nu este niciodată confortabilă pentru ţări precum România şi nu toate amintirile istorice sunt foarte plăcute! Dar, cea mai mare greşeală ar fi să absolutizezi aceste amintiri neplăcute şi să nu găseşti nimic bun în trecut. În esenţă, aceasta înseamnă un mecanism de «veto» faţă de orice încercare de normalizare a relaţiilor. În cazul nostru, motivul acestui «veto» este rezerva de aur. Da, aceasta este o problemă nerezolvată şi, prin urmare, am fost de acord cu preşedintele Vladimir Putin pentru a crea un mecanism de discuţii pe acest subiect şi am transmis problema istoricilor! Deci, în esenţă, relaţiile sunt bune, atunci când vrem să fie bune, dar, deocamdată, în România nu există nevoia de relaţii bune cu Rusia! Politica externă a României trăieşte în prezent un moment prost, îi lipsesc perspectiva şi imaginaţia. Sper că politicienii români vor înţelege că normalizarea relaţiilor cu Rusia, pe lângă schimburile comerciale şi culturale, va extinde capacitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în ţările vecine, între care Moldova şi Ucraina, unde, în mod natural, are interese”, a spus politicianul ajuns la vârsta senectuţii, considerând că: ,,Normalitatea în relaţiile româno-ruse este respectul reciproc, recunoaşterea intereselor legitime ale celeilalte părţi, dacă acestea sunt în limitele permise de comunitatea internaţională. Nu sunt convins că sancţiunile unilaterale vor aduce rezultate! Iar dacă ele sunt doar demonstrative, ca să nu ne reproşăm că nu facem nimic împotriva Rusiei, atunci acesta este cinism, de care nu avem nevoie în această situaţie internaţională vagă, când ordinea postbelică, instituţiile şi tratatele sunt zguduite sau ignorate. Sper, personal, că Rusia, cu tradiţia sa diplomatică, nu va ceda, la rândul ei, tentaţiei de a revizui tratatele care nu au permis transformarea Războiului Rece într-unul cald, cu consecinţe apocaliptice”, a conchis Ion Iliescu!

,,Cred că viaţa va face ca Partidul Social Democrat să revină la ideologie, să-şi consolideze democraţia internă şi să îşi restabilească electoratul”!
Solicitat să precizeze, cum vede viitorul PSD-ului, al cărui preşedinte de onoare este, Ion Iliescu a spus: ,,Din păcate, nici măcar partidul nu înţelege de ce România a ieşit din comunism la stânga în loc să meargă la dreapta, ca alte ţări foste socialiste. Doar politicienii de dreapta, de exemplu din Ungaria sau Polonia, aveau accente sociale puternice, care nu numai că nu au dispărut, dar s-au intensificat. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste. Încercând să se reformeze şi să devină un partid de «stânga european», PSD-ul s-a deplasat spre centru, iar alte partide mari şi mici au mers spre dreapta şi chiar spre flancul de extremă dreapta. După aderarea României la UE, mulţi foşti alegători PSD au plecat în Occident şi votează acum pentru partidele de dreapta! Cel mai rău lucru este însă, că Partidul Social Democrat funcţionează acum nu ideologic, ci doar ca instrument al puterii. Cred că viaţa va face ca Partidul Social Democrat să revină la ideologie, să-şi consolideze democraţia internă, să-şi restabilească electoratul pe baza structurilor sociale actuale. România, la fel ca şi ţările din Europa de Est în general, nu îşi poate permite să abandoneze politica de stânga”, a spus Ion Iliescu, cel care, practic, nu mai iese în public, iar la recentele alegeri prezidenţiale, urna i-a fost adusă acasă, prin aceasta «retrăgându-se în preistorie», cum ar spune Lucian Blaga, fără să mai acorde interviuri, chiar dacă pentru corespondentul Agenţiei ruse de presă, Ion Iliescu a făcut o excepţie, aşa cum precizează TASS, în prezentarea interviului publicat cu exact o săptămână în urmă.
Profesor drd.Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here