Reprezentanţii UCB cer clasificare pe criterii obiective

426

IMG_3681Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu este revoltat pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pentru că au încălcat cele două ordine emise în 21 aprilie şi 13 mai.

Astfel, în procesul de clasificare a universităţilor se pare că nu au fost puse în aplicare criterii obiective de evaluare, solicitându-se instituţiilor de învăţământ superior un conglomerat de date. Conform rectorului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, MECTS a emis Ordinele nr.4072/21.04.2011 şi nr. 4174/13.05.2011 prin care solicită tuturor universităţilor din ţară ca până la data de 23 mai anul curent să transmită o serie de date referitoare la activitatea UCB 2instituţiilor de învăţământ superior în intervalul 2006-2010. Datele sunt colectate, după cum se specifică în cele două ordine, în vederea clasificării universităţilor din România şi ierarhizării programelor de studii, în conformitate cu Legea nr.1/2011. În calitatea sa de rector, Adrian Gorun susţine că „Universitatea „Constantin Brâncuşi” este în totalitate de acord cu ierarhizarea şi clasificarea pe criterii obiective, care să reflecte calitatea educaţiei şi cercetării”. Din acest motiv, rectorul UCB susţine demersul clasificării, dar numai în condiţiile definite prin Legea educaţiei naţionale.

UCB se alătură universităţilor care cer respectarea legii

Adrian Gorun, rectorul UCB Târgu-Jiu a declarat: „constatând că ministerul încalcă prevederile Legii 1/2011 şi că operaţiunile de ierarhizare şi clasificare sunt pure operaţiuni administrativ – partinice, că procesul de colectare a datelor reprezintă doar un pretext prin care se justifică o decizie administrativă deja luată, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se alătură majorităţii universităţilor din ţară şi solicită ministrului Daniel-Petre Funeriu: a) respectarea prevederilor Legii 1/2011 în privinţa elaborării unei Metodologii privitoare la clasificare şi ierarhizare, prin care să fie făcute public criteriile şi standardele specifice pentru fiecare dintre cele trei categorii de universităţi şi standardele minimale pentru ierarhizarea programelor de studii; b) asigurarea transparenţei asupra metodelor şi operaţiunilor folosite în clasificare şi ierarhizare; c) realizarea concomitentă atât a clasificării universităţilor, cât şi a ierarhizării programelor de studii”. Supărarea rectorului Adrian Gorun este motivată. La fel de motivată este şi decizia ca UCB să se alăture celorlalte universităţi care cer respectarea legii.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here