Ziua Igienei Mâinii, sărbătorită pentru prima dată în România

364

spalatul-pe-mainiZiua Igienei Mâinii se sărbătoreşte, începând din 2009, pe data de 5 mai. Practic, acum această zi a ajuns la cea de-a treia aniversare, însă la nivelul ţării noastre este pentru prima dată când se sărbătoreşte. Pentru marcarea sa, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au mediatizat importanţa igienei în rândul populaţiei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a instituit, începând cu 5 mai 2009, evenimentul anual „Igiena mâinii: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ” (SAVE LIVES: Clean Your Hands, CYH). Scopul CYH este optimizarea practicilor privind igiena mâinii, a căror aplicare riguroasă de către personalul medical contribuie major la reducerea infecţiilor nozocomiale ce pun în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor din spitale.

Ţintele principale ale campaniilor CYH sunt personalul medical dar şi pacienţii din staţionare sau publicul sănătos. Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că „în ţara noastră, campania CYH se organizează în premieră în 2011. Tema CYH 2011 se referă la monitorizarea progreselor, planificarea acţiunilor viitoare, menţinerea în centrul atenţiei a igienei mâinii în prestarea actului medical. Sloganul CYH 2011: „Cum staţi cu igiena mâinii ?” este în legătură cu mesajul cheie: „Să cunoaştem şi să ridicăm nivelul la care se găseşte spitalul/clinica noastră în privinţa igienii mâinii”.

Cel mai simplu act de sănătate, care depinde numai de noi, este spălarea corectă şi frecventă a mâinilor. În legătură cu aceasta, studiul ISPB arată că un conaţional foloseşte, în medie, patru bucăţi de săpun anual.

Jumătate dintre români nu se spală pe mâini după folosirea toaletei, iar mai puţin de jumătate se spală pe mâini după îngrijirea unui animal. Unul din patru adulţi nu se spală pe mâini după ce schimbă scutecele sau pamperşii sugarilor, în timp ce doar unul din patru români se spală pe mâini după ce a intrat în contact cu banii, deşi aceştia sunt un purtător major de microbi. Numai unul din patru adulţi se spală pe mâini după ce strănută sau tuşeşte.

De aceea, specialiştii susţin că pentru a preveni majoritatea bolilor infecţioase, este suficient să spălăm mâinile corect şi frecvent, pentru că mâinile transmit 80% dintre bolile infecţioase dintre care fac parte răceala şi gripa.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here