Măririle şi decăderile Mai Marelui – Peste Obştea Peştişani – Ion Poenaru(II)

501

poe1Reaminteam, în episodul precedent, despre alte isprăvi ale marelui maestru al combinaţiilor – Ion Poenaru, preşedintele director general al Obştei Peştişani. Cu ascensiuni miraculoase şi căderi spectaculoase, totdeauna în picioare.

Voturi nedemocratice

De această dată, îi vom da cuvântul unuia dintre aceia care s-au pus de-a curmezişul unor activităţi nu tocmai “cuşere” ale celui obişnuit să nu mişte nimeni în front, la acţiunile sale la limita legii sau sub aceasta. Silvestru Tivig, jurist de profesie, era cenzor la Obştea Peştişani. De unde-a fost expulzat. Printr-un vot nedemocratic, după cum veţi vedea în cele ce urmează. După metoda brevetată de domnia sa a eliminării din organizaţia PSD a vicepreşedintelui prof. Ion Pavel, iar apoi dintre membrii Consiliului Local Peştişani.

Ce zice contestaţia către preşedintele POE?

Deţinem o copie, după înregistrarea în termenul legal de 15 zile, împotriva hotărârii adunării generale a Obştei Peştişani, desfăşurată în data de 27 martie a.c.

Ilegalitatea este susţinută în mai multe puncte. Primul ar fi că, în sală, nu s-a făcut prezenţa coproprietarilor potrivit tabelei drepturilor şi au participat şi au votat persoane care nu sunt coproprietari în Obştea Peştişani. Se susţine că au fost încălcate prevederile art. 15 alin. 1 din statutul Obştei, astfel că preşedintele a inclus, în mod nelegal, în timpul desfăşurării adunării, a unui proiect de hotărâre privind demiterea lui Silvestru Tivig din funcţia de cenzor.

Mă rog, Silvestru Tivig se „făcuse vinovat” că nu fusese de acord cu semnarea unui Raport „roz” al Comisiei de cenzori, la care nici măcar nu fusese consultat. Cum participarea sa la redactarea Raportului Comisiei de cenzori fusese evitată, a îndrăznit să redacteze de unul singur un raport, pe care intenţiona să-l prezinte în adunare şi-l iritase pe preşedintele-dictator.

Petentul afirmă că preşedintele Obştei a încălcat prevederile art. 31, alin. 5 litera a, 9, precum şi alin. 7 din Statutul Obştei prin aceea că nu i-a permis lui Silvestru Tivig să prezinte raportul întocmit de el, în calitate de cenzor, în care solicita adunării să nu descarce de gestiune Consiliul de administraţie.

Director general POE, cu antecedente penale?

Tot Ion Poenaru, devenit, între timp, director general şi preşedinte al organizaţiei PSD Peştişani, a refuzat să introducă pe ordinea de zi, potrivit art. 31, alin. 6, un proiect de hotărâre iniţiat de cenzorul Silvestru Tivig, pe motiv că la data de 02.11.2008, la adunarea generală de alegeri a Consiliului de administraţie, preşedintele a candidat şi a fost ales prin încălcarea art. 21, alin. 4, care prevede că membrii aleşi în Consiliul de administraţie sunt obligaţi să întrunească următoarea condiţie: „Să nu aibă antecedente penale”.

Ori, la data de 02.11.,2008, preşedintele Poenaru Ion era condamnat prin Sentinţa Penală nr. 4126, pronunţată în Dosarul nr. 6212/2005 al Judecătoriei Târgu Jiu. Anterior adunării generale, la data de 06.10.2008, inculpatul condamnat, Ion Poenaru, formulase o cerere de reabilitare, ce a format obiectul dosarului nr. 1295-318-2008, cerere care a fost respinsă. Ceea ce înseamnă că, la data alegerii sale în funcţia de preşedinte al Obştii Peştişani avea cunoştinţă de faptul că era condamnat. Mai mult, Ion Poenaru a depus la secretariatul Adunării Generale şi o declaraţie pe propria răspundere, aflată sub sancţiunea art. 292 C.P., că îndeplineşte condiţiile de a candida.

Dezvăluirile, motivul excluderii?!

Există suspiciunea, dacă nu chiar certitudinea că tocmai aceste descoperiri ale ex-cenzorului Silvestru Tivig i-ar fi atras acestuia antipatiile şi motivele pentru care preşedintele Ion Poenaru a iniţiat excluderea din funcţia de cenzor a aceluia care-i descoperise la dosare, uşor de găsit şi pe Internet, „hibele” cu condamnarea penală încă neridicată. Başca faptul că “rebelul” Silvestru Tivig a refuzat să semneze raportul comisiei de cenzori, întocmit de colegele sale, întrucât comisia de cenzori nu s-a întrunit niciodată în anul fiscal 2010.

Ba, mai mult, cenzorul Silvestru Tivig apreciază că raportul întocmit de colegele domniei sale este un raport de „acoperire” a numeroaselor nereguli săvârşite de către Comitetul Director, în sensul că au fost angajate persoane fără studii în funcţia de pădurar, nu s-au ţinut licitaţii pentru lucrările de reparaţii de drumuri, cabane, stâne, nu s-au evidenţiat în mod corect cantităţile de materiale din devizele de lucrări, precum şi alte nereguli grave.

Cine prejudiciază imaginea Obştei?

Preşedintele Ion Poenaru a lansat, în stânga şi-n dreapta, ideea că cenzorul Silvestru Tivig „prejudiciază imaginea obştii, precum şi alte interese ale acesteia”. Motivul este nerealist, întrucât omul îşi exprima doar opiniile şi îşi vedea de treabă. Uneori mai critica acţiuni pe care le aprecia drept greşite, iar situaţia sa cu condamnarea penală este posibil de găsit pe Internet. Nu ar fi fost nevoie s-o răspândească cenzorul Silvestru Tivig. Om onest, care consideră că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute la art. 31 din Statutul Obştei prin sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de către una dintre firmele care au prejudiciat cu adevărat Obştea Peştişani. Şi anume este vorba despre SC Ratdob SRL, prin ascunderea într-o grotă a circa 4.500 puieţi de brad achiziţionaţi de către obşte în vederea plantării pe versanţi. Ori o altă malversaţiune, prin care un crescător de oi şi-a însuşit o grasă subvenţie de la APIA, în valoare totală de 60.000 lei.

Spre alte alegeri!

Am prezentat succint, unele dintre motivele pentru care nu este exclus ca Judecătoria Târgu Jiu să decidă ca ilegală şi să anuleze hotărârea adunării generale a Obştei Peştişani şi a proceselor verbale încheiate la data de 27.03.2011. Caz în care, aşa cum recunoştea în ultima adunare generală însuşi Ion Poenaru: „Dacă se va dovedi că am condamnare penală, sunt gata să demisionez şi să se organizeze alte alegeri”. (Va urma)

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here