Cronica incompletă a unei morţi anunţate

579
Ori Nica, ori nimica! – pare a fi deviza social-democraţilor de duminică încoace. Chiar dacă am face o cronologie a luărilor de poziţie dintre PSD şi PD-L, avute în cursul zilei de ieri, tot spre o cronică a unei morţi anunţate am ajunge.

Cel mai bun actor de pe scena politică românească – preşedintele Traian Băsescu – s-a spălat pe mâini ca Pilat din Pont şi a aruncat pisica în ograda celor două partide ale Coaliţiei. O coaliţie contra naturii, încă din start, pe care se fereşte să afirme, deşi ar fi îndreptăţit, că „Eu, Zeus, am făcut-o, eu o omor!”

Matinalul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, expediase de la prima oră o epistolă către premierul Emil Boc, preşedintele PD-L, prin care reafirma că argumentele pentru revocarea ministrului Dan Nica sunt inacceptabile, că era necesară o discuţie prealabilă în CSAT(al cărei membru marcant este ministrul Administraţiei şi Internelor, indiferent cum se numeşte el şi cărui partid ar aparţine!) pe acest extrem de sensibil subiect şi că social-democraţii nu dau curs cererii de remaniere.
În vremea asta, liderii PD-L analizau variantele comasării unor ministere şi desfiinţării funcţiei de vicepremier!
Mai vechea marotă a liderilor PSD, una de care nu se despart dar nici n-o fac fapt împlinit, zicea că „miniştrii PSD demisionează odată cu semnarea revocării lui Dan Nica de la Ministerul de Interne!” Mă rog, nici nu se poate conta pe acuzele aduse de primul ministru, Emil Boc, lui Dan Nica şi grija subită a şefului Executivului pentru asigurarea liniştii populaţiei pe străzi. Bătaia se duce, în realitate, pentru Administraţie, acolo unde vor fi oamenii ce se vor ocupa de organizarea alegerilor prezidenţiale!
Tot în scrisoarea către primul ministru, Emil Boc, preşedintele PSD, Mircea Geoană, mai afirma, între altele, nişte chestiuni de bun simţ: „Oamenii au nevoie de locuri de muncă şi nu de jocuri politice şi electorale. Destabilizarea politică a ţării poate arunca România în dificultăţi economice fără precedent. Împreună cu Traian Băsescu, veţi fi direct răspunzător pentru consecinţele politice şi economice ale ruperii Coaliţiei şi destabilizarea Guvernului”.
Tot ieri, liderul PSD, Mircea Geoană, mai expediase o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi cerea să se achite de obligaţiile constituţionale privind funcţionarea instituţiilor statului şi îi solicita să oprească criza politică ce poate izbucni din remanierea lui Dan Nica. O criză care, de fapt, există şi nici nu sunt date că preşedintele ar dori-o oprită.
La întâlnirea în trei, surprinzătorul preşedinte Traian Băsescu a propus desemnarea unui ministru de interne independent ori din opoziţie. Cam cum a fost de independent, bănuim, Cătălin Predoiu de la Justiţie.
Şi în urma acestei întâlniri între cei trei bărbaţi politici – preşedintele Traian Băsescu, primul ministru Emil Boc şi preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, situaţia n-a reuşit să se limpezească, rămânând tot în coadă de peşte. Ba mai mult, pentru prelungirea suspansului, preşedintele Traian Băsescu a cerut PSD şi PD-L să organizeze cât mai repede o întâlnire a Coaliţiei pentru a găsi soluţii la actuala criză. Să-i dăm cuvântul şi ministrului Dan Nica, remaniatul. El susţine că anchetarea de către MAI „a celor care au încălcat legea la euro-parlamentare, dar şi a celor care fură în ţara asta” a deranjat şi deranjează pe cei care l-au înlocuit.
Tot în legătură cu criza vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, s-a exprimat despre o eventuală ieşire a PSD de la guvernare în genul „Bucuroşi le-om duce toate”. Ce vreţi mai clar? Acolo unde PSD vede doar „inconştienţă” a fostului partener de guvernare, liderii PD-L nu se feresc să spună adevărul. Păi asta şi aşteptau democrat-liberalii! (va urma)
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here