Spitalul Târgu Cărbuneşti şi ambulatoriu

614

spital carbunestiVroiam să prezint istoricul acestor edificii de la înfiinţarea lor şi până în prezent, dar au fost mai harnici dr. Dan Duminecă care a publicat la data de 8 octombrie 2008 în…

„Gorjeanul” nr. 5015, articolul „Spitalul orăşenesc Tg-Cărbuneşti la 116 ani de existenţă” în care cu lux de amănunte a prezentat infrasctructura şi personalul medical de-a lungul timpului şi până în prezent. Iar la data de 10 septembrie 2009 anul acesta, a apărut un alt articol în legătură cu această problemă „Priorităţi medicale cărbuneştene sub semnătura dr. medical pensionar Victor Gh. Banţa”. Eu păstrez aceste articole la dosarul meu cu articole de tot felul, fie ele pe teme medicale sau de altă natură. Aş vrea să vorbesc despre prezentul acestor edificii (spital şi ambulatoriu). Ambulatoriul s-a construit în timpul doctorului Dan Duminecă când era directorul spitalului şi care a pus prima mistrie de beton la fundaţie fiind ajutat şi de ministrul Sănătăţii din vremea aceea dr. Iulian Mincu. Deci l-am putea numi un amfitrion al acestui edificiu despre care cred că sunt puţine în ţară. De altfel, dr. Dan Duminecă şi dr. Iulian Ciobescu au făcut tandem în domeniul chirurgiei mulţi ani la Spitalul Tg-Cărbuneşti în fruntea căruia se afla nimeni altul decât dr. Constantin Târziu, pe care eu l-aş numi „Argintul viu” că tot timpul aleargă când în spital prin saloane, când la cabinetul de radiologie-ecografie pe care-l conduce, când la lucrările care se desfăşoară în unitatea spitalicească ş.a.m.d. Să dau numai un exemplu. Eram pe 2 iulie a.c. să iau rezultatul la nişte analize şi în faţa cabinetului domnului director erau mai mulţi pacienţi decât scaune şi-l văd că ia un muncitor şi-i zice, vino după mine şi a venit imediat cu o canapea şi a invitat pacienţii să ia loc, cu apelativul „poftiţi”. Iar eu întreb pacienţii, cine-i dânsul şi îmi spune că-i domnul director, pentru că eu nu-l cunoşteam şi am zis în sinea mea că este adevăratul „Hipocrate” acest om cu suflet pentru suferinzi. Stând de vorbă cu bolnavii din cadrul Spitalului, toţi spuneau că sunt bine trataţi de personalul medical, mâncarea este bună, curăţenia este la ea acasă, spaţiile saloanelor au fost redimensionate, modernizate la nivelul celor mai înalte exigenţe.

În cadrul acestei instituţii s-au înfiinţat toate specializările medicale, mai puţin dermatologia. Laboratorul din ambulatoriu este dotat cu toată aparatura, lucru ce-l găseşte la cele mai bune clinici medicale din ţară. Toate analizele biochimice făcute sub bagheta doamnei chimist Nicoleta Birău sunt identice cu cele făcute la clinici din Bucureşti, Cluj sau altele. La ora actuală în cadrul Spitalului au venit specialişti tineri bine pregătiţi lucrând alături de cei cu experienţă profesională îndelungată. Dacă aş da exemple, aş neîndreptăţi pe alţii şi spaţiul nu-mi permite, de altfel dr. Duminecă i-a enumerat prin intermediul Gorjeanului din 8 octombrie 2008.
În încheiere aş avea o propunere domnului dr.Constantin Târziu, care este un bun dirijor, nu de cor muzical ci de sănătate. Să introducă aşa cum există la unele clinici din ţară următoarea uniformă: medicii cu halate albe, personalul mediu cu ţinute frez sau altă culoare, personalul auxiliar şi de serviciu cu altă culoare, pentru a nu se confunda gradul profesional.
Urez pe această cale, la tot personalul din cadrul acestei unităţi multă sănătate lor, ca să ne apere sănătatea noastră.
Cu stimă şi respect, Ion TRANCĂ Comuna Prigoria, sat Călugăreasa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here