Drumul scurt dintre Vendée şi Gorj trece prin Hobiţa

786

P1130940Sâmbătă, relaţia de prietenie dintre România şi Franţa şi-a mai adăugat o filă. Primarul oraşului francez Luçon, Pierre-Guy Perrier, consilier general al localităţilor de pe Valea Loarei, împreună cu doi consilieri precum şi cu artistul fotograf, Louis Guermond şi-au început vizita în Gorj. În urma schimburilor culturale prilejuite de expoziţiile realizate de artistul fotograf Teodor Dădălău în Franţa, invitaţia adresată şefului administraţiei din Lucon de a face cunoştinţă cu locurile în care s-a născut şi a ridicat o operă nemuritoare marele sculptor Constantin Brâncuşi, s-a tradus în practică.

Delegaţia franceză a fost primită la Casa Gănescu din Târgu Jiu, de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, de prefectul de Gorj, Ion Florescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Ion Cepoi, Alexandra Andrei, directorul Bibliotecii Judeţene „Cristian Tell” şi de iniţiatorul acestei întâlniri, artistul Teodor Dădălău.
În cuvântul de întâmpinare, Ion Călinoiu a subliniat însemnătatea vizitei primarului francez, mulţumindu-i şi desemnându-l pe acesta ca ambasador al spiritului român în Franţa: „Istoria se scrie încontinuu şi noi trebuie să facem istorie, iar vizita dumneavoastră la noi va face parte din acestă istorie”. Pierre-Guy Perrier, la rândul său, şi-a exprimat dorinţa de a fi artizan al amplificării prieteniei româno-franceze: „Cred că în viitor Franţa şi România se vor apropia tot mai mult din P1130930punct de vedere al istoriei, al modului de a trăi şi de a acţiona, pentru că această aventură mondială la care asistăm nu va fi posibilă decât prin fraternitate. Cred că avem încă multe lucruri de aflat unii de la alţii”.
După un scurt răgaz la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu, periplul gorjean al oaspeţilor francezi a continuat cu vizitarea Casei memoriale “Constantin Brâncuşi” din Hobiţa şi a locului în care părinţii acestuia îşi parcurg veşnicia, admirând arhitectura bisericii de lemn din cimitirul localităţii. Masa servită pe malul Bistriţei într-un superb ambient de la o pensiune din Gureni şi grandioasa imagine a carierei Roşiuţa, oraşul Motru şi seara de la Cula Glogoveanu, au reprezentat pentru partenerii din Franţa tot atâtea motive de surprindere şi încântare, dar şi o constatare a Primarului din Luçon : „Aici descopăr bogăţia culturii româneşti pe care n-am ştiut s-o transpunem în Franţa!”
Duminică, după întâlnirea membrilor delegaţiei franceze cu deputatul Severus Militaru, pentru a le oferi acestora o imagine de ansamblu a potenţialului turistic gorjean, Teodor Dădălău le-a prezentat un traseu al Gorjului de sub munte.
*Vendée este un departament în vestul Franţei, situat în Pays de la Loire, în care se află şi oraşul Luçon.
Viorel SURDOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here