Exportul cărnii de porc către ţările UE, reluat de la 1 ianuarie 2014

401

România va începe să exporte carne de porc în ţările Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2014. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a confirmat acest lucru.

România va începe să exporte carne de porc în ţările Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2014, a anunţat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Santitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Exporturile vor fi asigurate de toţi operatorii economici acreditaţi pentru această activitate.
“România, din momentul acesta, poate să exporte carne de porc sacrificată în spaţiul european. Ştiţi că am fost monitorizaţi ani de zile vis a vis de pesta porcină, nu am putut să mai facem comerţ intracomunitar cu carne de porc. Iar în urma deciziei Comisiei Europene s-a luat următoarea decizie “Carnea de porc provenită din România poate fi livrată în spaţiul European fără restricţii sanitar-veterinare”, chiar aşa scrie”, a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.
La ora actuală, avem la nivel naţional 218 astfel de exploataţii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piaţa comunitară. În prezent, exporturile în spaţiul Uniunii Europene se realizau doar din judeţele din vestul ţării, respectiv din Timiş, Arad, şi Bihor.
României i s-au impus în ultimii ani restricţii la export de carne de porc şi la porci vii către ţările din UE, din cauza pestei porcine clasice. Asta s-a întâmplat începând cu 2003. Ţara noastră exporta până atunci, anual, aproape 500 de tone de carne spre UE, ceea ce însemna un câştig pentru firmele noastre de peste 600 de milioane de euro.
Ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate la noi în 2007, potrivit datelor ANSVSA. România a cheltuit peste şapte milioane de euro pentru diverse programe destinate eradicării acestei boli.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.