Sindicalistul Torop se opune egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani

550

Proiectul de lege privind egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani îi nemulţumeşte pe sindicalişti. Membrii Sindicatului Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj au cerut sprijinul liderului Sorin Torop pentru a formula o altă propunere: egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi să se facă la 60 de ani.

Femeile născute după anul 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Urmare a numeroaselor nemulţumiri primite din partea membrilor de sindicat, cu privire la egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani între femei şi bărbaţi, precum şi la solicitarea expresă de implicare activă în privinţa acestei probleme, Sindicatul Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj nu poate să susţină proiectul de lege, formulând următoarea propunere: „Egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi să se facă la 60 de ani”. Sorin Torop, preşedintele sindicatului spune că „sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii, invocată în nota de fundamentare a proiectului legislativ, poate fi făcută şi prin alte mijloace decât cel al creşterii vârstei de pensionare. Un exemplu ar fi introducerea obligativităţii încheierii unor poliţe de pensie privată, care să fie deductibile fiscal. De asemenea invocarea recomandării Comisiei Europene, trebuie tratată în înţelesul propriu-zis al cuvântului, acela de ,,recomandare” şi nu de OBLIGATIVITATE. Doar 10 state europene au vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani sau peste”.

În opt state europene, femeile se pensionează la 60 de ani
Opt state europene: Franţa, Italia, Marea Britanie, Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Lituania, au vârsta de pensionare a femeilor la 60 de ani. „Remarcăm faptul că Ministerul Muncii doreşte introducerea acestui proiect de lege pe uşa din dos, deoarece termenul de 10 zile (08-18.11.2013) este prea mic, în comparaţie cu alte proiecte de lege care au un timp de dezbatere publică de minim 30 de zile”, mai precizează Torop.
Sindicatul Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj în cazul în care acest proiect de lege va fi promovat în regim de urgenţă, fără o dezbatere serioasă cu partenerii sociali, îşi rezervă dreptul de a iniţia o campanie de strângere de semnături pentru a introduce pe ordinea de zi a Parlamentului o iniţiativă legislativă populară de limitare a vârstei de pensionare, atât a femeilor cât şi a bărbaţilor la 60 de ani. „Facem un apel la toate sindicatele, din toate domeniile de activitate, precum şi la societatea civilă, să ia atitudine faţă de acest proiect legislativ, deoarece el va afecta milioane de români”, conchide Sorin Torop, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj.
Trebuie menţionat faptul că în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de Lege pus în dezbatere publică se arată că egalizarea vârstelor de pensionare se circumscrie Recomandărilor de ţară ale Comisiei Europene transmise României.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here