134 de elevi au optat pentru şcolile profesionale

437

Elevii gorjeni nu par a fi interesaţi să înveţe o meserie. Anul acesta, din cele 252 de locuri puse la dispoziţie în cadrul programului „Alege-ţi drumul”, doar 134 au fost ocupate.

Programul „Alege-ţi drumul!“, prin intermediul căruia se doreşte resuscitarea învăţământului profesional românesc, a demarat pe data de 7 mai. Pentru anul şcolar 2013-2014, în judeţul Gorj a fost propusă organizarea a 9 clase de învăţământ profesional, cu un total de 252 de locuri, în 7 unităţi de învăţământ: Colegiul Naţional „Gheorghe Tătărăscu” Rovinari (56 de locuri), Colegiul Auto „Traian Vuia” Târgu-Jiu (28 de locuri), Colegiul Tehnic Mătăsari (28 de locuri), Colegiul Tehnic Motru (28 de locuri), Grupul Şcolar Industrial Bustuchin (28 de locuri), Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni (56 de locuri) şi Liceul Tehnologic Bîlteni (28 de locuri). În aceste unităţi de învăţământ, elevii au putut opta pentru una dintre următoarele calificări: electrician exploatare joasă tensiune, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, mecanic auto, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice. Înscrierea s-a făcut în trei etape: 7 – 31 mai, 11 – 25 iunie şi 27 – 31 august. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Georgeta Popescu, după derularea celor trei etape de înscriere, din totalul de 252 de locuri puse la dispoziţia elevilor gorjeni s-au ocupat doar 134. Anul trecut, pentru această formă de învăţământ au optat 213 elevi, asta în condiţiile în care la dispoziţia lor au fost 700 de locuri.

Certificat de calificare profesională după doi ani de studiu
Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii care au optat totuşi pentru o şcoală profesională vor avea posibilitate să parcurgă, pe lângă disciplinele pentru învăţământul obligatoriu, şi modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. De asemenea, vor beneficia de susţinere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. În primul an, elevii vor face 40% teorie şi 60% practică. Perioada de practică include 6 săptămâni la angajator. În anul doi de studii, elevii vor avea 25% teorie şi 75% practică. La finalul celor doi ani, după un examen, absolvenţii vor primi un certificat de calificare profesională, recunoscut şi la nivel european, dar şi un certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, care le va permite să continue studiile în învăţământul liceal, din clasa a XI-a. Pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată. Programul „Alege-ţi drumul” se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal, care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat. La acest program pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat ulterior studiile, precum şi elevi din seriile anterioare care au finalizat şcoala de arte şi meserii.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here