Tanc de răcire şi mulgătoare electrică, obligatorii de anul viitor în colectarea laptelui

586

Veşti nu tocmai bune pentru ţăranii gorjeni care îşi câştigă traiul zilnic din vânzarea laptelui produs de vaca din gospodărie. Aceştia nu vor mai putea comercializa laptele în pieţe dacă vor continua să mulgă animalul în mod tradiţional. Oamenii vor fi astfel obligaţi de la 1 ianuarie 2014 să îşi achiziţioneze mulgătoare electrice şi să răcească laptele în tancuri de răcire pentru a respecta directivele Uniunii Europene.

Dacă nu-şi iau mulgătoare, ţăranii nu vor mai putea aduce lapte pe piaţă şi nici să-l vândă la procesatori. Asta pentru că de la 1 ianuarie 2014, România trebuie să se alinieze la normele Uniunii Europene în ceea ce priveşte calitatea produselor lactate. Prin urmare, micii “fermieri” care au în bătătură două, trei vaci, pentru a putea duce lapte la piaţă vor trebui să facă investiţii serioase, pentru că mulsul trebuie făcut cu mulgătoare electrice, iar laptele răcit cu ajutorul unor răcitoare speciale. “Comercianţii vor trebui să respecte mai multe criterii în ceea ce priveşte comercializarea laptelui în pieţe. Criteriile de calitate a laptelui crud conform cerinţelor UE se referă în special la numărul total de germeni, precum şi modul în care poate fi atinsă conformitatea laptelui. Astfel, comercianţii vor fi nevoiţi să facă dovada, prin analize de laborator, că laptele provine de la animale sănătoase care nu au afecţiuni ginecologice, mamare, afecţiuni transmisibile la om cum ar fi bruceloza sau tuberculoza. În plus, animalul nu trebuie să aibă tulburări digestive sau ale ugerului. Persoanele care colectează laptele trebuie să fie de asemenea sănătoase, să nu aibă afecţiuni respiratorii, digestive sau cutanate. Ustensilele folosite trebuie igienizate, iar laptele trebuie răcit la maxim 6 grade, iar atunci când se colectează pentru mai multe zile, să nu depăşească 8 grade. Transportul laptelui trebuie să se realizeze în condiţii de temperatură optimă de maxim 10 grade. Aceste norme vor fi valabile atât pentru comercianţii care vând în pieţe, cât şi pentru cei care duc laptele la centrele de colectare specializate. În judeţ există două fabrici mari şi 82 de centre independente, autorizate care procesează laptele”, a precizat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

Instruire privind calitatea laptelui crud
Iliuţă a mai susţinut că de trei luni de zile medicii sanitar veterinari din Gorj au organizat întâlniri cu cele două firme procesatoare din judeţ prin care i-au instruit pe cei vizaţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în vederea asigurării conformităţii cu standardele Uniunii Europene. De asemenea au fost distribuite materiale informative, pliante privind derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.

Mulgător, de la 200 de euro în sus, răcitor, de la 600 de euro
Pentru a fi în conformitate cu cerinţele UE, ţăranii ar trebui să scoată din buzunar pentru un mulgător electric, cel puţin 200 de euro iar pentru un „tanc de răcire” cel puţin 600 de euro.
Mulgătoarele costă, un recipient de răcire costă, amenajarea unui spaţiu de depozitare corespunzător cerinţelor UE costă, deci trăgând linie, ţăranii care vin pe piaţă cu două-trei sticle cu lapte ca să facă rost de un ban pentru alte alimente, sau care câştigă câţiva lei pe litrii de lapte daţi la procesatori, s-ar putea ca mulţi dintre ei să ajungă la concluzia că aceste instalaţii nu fac altceva decât să le aducă pagube.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here