Sindicaliştii din sănătate îşi impun punctul de vedere la dezbaterile pe Legea salarizării

425

Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, la care este afiliat şi Sindicatul „Sănătatea” Gorj, a participat la toate întâlnirile în cadrul cărora s-a dezbătut viitoarea lege a salarizării personalului din sistemul sanitar. La întâlnirea care a avut loc la începutul acestei săptămâni, sindicaliştii au susţinut patru direcţii principale în elaborarea actului normativ.

O primă direcţie a sindicatelor este reprezentată de proiectul pilot, respectiv noua lege de salarizare din sănătate, trebuie să se aplice pentru toate categoriile de salariaţi din sistemul sanitar. Un argument în plus pentru această includere îl reprezintă, dincolo de o problemă evidentă de discriminare, şi excluderea iminentă a unităţilor sanitare publice din sfera unităţilor bugetare. „Aşadar, personalul din unităţile sanitare publice va deveni non-bugetar, ceea ce înseamnă, din punctul nostru de vedere, că trebuie ca acesta să se regăsească în acelaşi act normativ din perspectiva salarizării. Acest punct a rămas în divergenţă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii urmând să se prezinte la următoarea întâlnire cu poziţia lor în acest sens, după efectuarea unor simulări privind impactul unei astfel de măsuri”, precizează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Stabilirea salariului, dezbătută puternic
Nivelul de pornire al discuţiilor / negocierilor trebuie să-l reprezinte cel puţin salariul actual corespunzător categoriei şi treptei profesionale, respectiv salariul calculat la nivelul pe care actele normative în vigoare îl impun şi nu la nivelul salariului actual al fiecăruia dintre angajaţi. „O astfel de măsură ar elimina o bună parte din nedreptăţile ivite în sistemul de salarizare în ultima perioadă. În măsura în care Guvernul ia în considerare aplicarea Legii nr. 284/2010 de la 1 ianuarie 2014 iar valoarea punctului de referinţă este de minim 800 RON (raportat la salariul minim actual) nivelul de pornire a negocierilor („salariile minime din sănătate”) trebuie să-l constituie salariile care rezultă din aplicarea valorii punctului de referinţă la coeficienţii prevăzuţi în grila de salarizare specifică sectorului sanitar din Legea nr. 284/2010”, mai spune preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Evaluarea personalului, în atenţia sindicatelor
Sindicaliştii solicită stabilirea unui sistem obiectiv de evaluare a personalului, bazat pe două componente: criterii de evaluare specifice fiecărei categorii profesionale, adoptate de comun acord de membrii grupului de lucru; metodologie obiectivă de evaluare: nota finală este media a trei evaluări independente efectuate de: şeful ierarhic, Biroul sau compartimentul resurse umane împreună cu organismele profesionale; evaluare colegială – în baza unor criterii clar definite care să nu lase loc de interpretare.
Mai mult decât atât, reprezentanţii sindicatelor consideră că reforma finanţării sistemului sanitar este necesară pentru a putea aplica un nou sistem de salarizare, odată cu introducerea noilor proiecte legislative referitoare la salarizare trebuind regândit întregul sistem. „Fără suplimentarea fondurilor nu putem discuta de majorări salariale, indiferent că acestea au la bază performanţa sau orice altă formă de motivare a personalului”, spune liderul „Sănătatea” Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here