Târgu Jiul, printre cele mai mici oraşe din ţară care va avea mall

385

Din 2014, municipiul Târgu Jiu va intra pe harta oraşelor care vor găzdui un mare centru comercial sau mai bine zis, un mall. Anunţul a fost făcut de primarul Florin Cârciumaru, care a declarat că lucrările vor începe în cel mai scurt timp şi că fondul de investiţii sud-african NEPI a achiziţionat deja patru hectare de teren în partea de sud a oraşului, în vecinătatea actualului supermarket Kaufland.

În România, conform datelor de la finalul lui 2011, există peste 40 de mall-uri, cu o suprafaţă totală de peste 1,3 milioane metri pătraţi. Până acum, astfel de centre comerciale au apărut în 35 de oraşe ale ţării, cele mai multe fiind în Bucureşti, cu 21 astfel de mall-uri. Capitala este urmată de alte mari oraşe, precum Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca sau Constanţa.
Pe acestă listă se va afla, din 2014 şi municipiul Târgu Jiu. Conform recensământului din 2012, oraşul de pe malul Jiului are o populaţie de 78547 de locuitori, fiind între cele mai mici localităţi din ţară unde va exista un mall.
Tulcea (66.650 locuitori), Deva (56 647 locuitori) şi Vaslui( 50 935 locuitori) sunt singurele oraşe mai mici decât Târgu Jiul, care au mall-uri pe raza localităţii. Alte urbe din provincie, precum Miercurea Ciuc sau Turda, au beneficiat de astfel de centre comerciale în trecut, dar s-au închis pe fondul gravei crize economice prin care trece Uniunea Europeană.
Conform studiilore realizate de firmele de cercetare a pieţei, un mall are în medie, aproximativ 30.000 de vizitatori pe zi, numărul acestora fiind mai mare la sfârşit de săptămână.
Investitorii în mall-ul de la Târgu Jiu, sud-africanii de la NEPI, mai au în plan construcţia a cinci astfel de unităţi: la Galaţi, Vaslui, Alexandria, Sighișoara și Sfântu Gheorghe. De altfel, în România pare să existe adevărată “febră a mall-urilor”, ţara noastră fiind între primele 10 ţări din Europa la numărul de centre comerciale aflate în construcţie.
Cel mai întins mall din România este Sun Plaza Bucureşti cu o suprafaţă de 80.000 mp, urmat de AFI Palace Cotroceni – Bucureşti cu 79.000 mp.
M.Ş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here