La această oră, În Gorj sunt 13 copii adoptabili

383

Veşti bune pentru familiile sau persoanele care doresc să devină părinţi. La nivelul judeţului nostru, la această oră, sunt 13 copii adoptabili. Ei au vârste cuprinse între 2 şi 12 ani. De la începutul acestui an şi până în prezent au fost atestate să adopte opt familii, procedura de adopţie fiind deschisă pentru şase copii.

Procedura adopţiei este una destul de dificilă, motiv pentru care, la ora actuală, numărul copiilor instituţionalizaţi continuă să rămână ridicat, în timp ce numărul adopţiilor se menţine scăzut. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj acordă o mare atenţie acestui fenomen. Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al instituţiei spune că „la sfârşitul lunii mai 2013, situaţia procedurilor în vederea realizării adopţiilor la nivelul DGASPC Gorj este următoarea: persoane / familii atestate ca apte să adopte – 8; cazuri aflate în monitorizare post adopţie – 31; deschideri procedură adopţie – 6; număr de încuviinţări – 3; număr de încredinţări în vederea adopţiei – 3. La ora actuală, în Gorj, avem 13 copii adoptabili, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani”. Potrivit datelor centralizate de DGASPC Gorj, în 2012, la nivelul judeţului Gorj, au fost 17 solicitări în curs de evaluare pentru obţinerea atestatului ca persoană sau familie aptă să adopte; în acelaşi an, s-au înregistrat 24 de atestări, 17 încuviinţări, 13 încredinţări în vederea adopţiei, iar 18 copii au devenit adoptabili.

Criterii necesare pentru a putea adopta
Criteriul definitoriu pentru clasificarea adopţiei în România îl reprezintă reşedinţa obişnuită. Legea din ţara noastră menţionează faptul că adopţia internă este adopţia în care atât adoptatorul, cât şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în România. În cazul adopţiei internaţionale, aceasta este adopţia în care persoana care adoptă şi copilul ce urmează să fie adoptat au reşedinţa obişnuită în state diferite, iar, în urma încuviinţării adopţiei, copilul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă cu cea a adoptatorului. Cei care pot adopta sunt fie familiile, fie persoanele singure (care nu sunt căsătorite, dar care obţin acordul de a adopta).

Cine nu poate adopta?
Conform legislaţiei actuale, cei care nu pot adopta sunt: persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; persoanele ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti; persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal. Persoanele care au prioritate la adopţia copilului sunt în primul rând, rudele acestuia până la gradul IV. În al doilea rând, au prioritate tutorele, asistentul maternal profesionist, persoana/familia de plasament sau alte persoane care au convieţuit împreună cu copilul o perioadă de minim 6 luni şi faţă de care micuţul manifestă ataşament. În al treilea rând, pot adopta persoanele care au adoptat ulterior fraţi ai copilului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here