O nouă finanţare externă pentru Biblioteca Judeţeană Gorj

378

Fundaţia IREX România a anunţat zilele trecute câştigătorii ultimei serii de proiecte cu finanţări externe nerambursabile ale secţiunii „Idei de 15000+ lei”. Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” este una dintre cele patru biblioteci câştigătoare ale unei finanţări în valoare de 5000 de dolari. Proiectul câştigător se numeşte „Cum să fii turist la tine acasă” şi îşi propune să valorifice potenţialul turistic-cultural al judeţului Gorj.

Judeţul Gorj este un judeţ bogat în valori culturale şi turistice, care nu sunt suficient de bine puse în valoare. Practic de la această idee a pornit proiectul „Cum să fii turist la tine acasă”, proiect ce urmează a fi implementat, în perioada iunie-noiembrie 2013, de Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, în parteneriat cu bibliotecile Băleşti, Leleşti, Peştişani şi Scoarţa, în cele cinci localităţi din judeţ. „Orice comunitate deţine valori care abia aşteaptă să fie recunoscute şi căutate de către alte persoane. Acest proiect nu face altceva decât să scoată la lumină acest potenţial, prin cheltuieli minime financiare, dar cu costuri sentimentale mult mai mari. Comunitatea are nevoie să se implice şi să redea viitoarelor generaţii memoria locală cât încă nu este distrusă. Dacă înţelegi valoarea unui lucru, vei avea mult mai multă grijă de acel lucru. Dacă simţi că el îţi aparţine, vei face tot ce poţi pentru a-l proteja. Aşa că acest proiect nu face decât să scoată la lumină importanţa păstrării valorilor locale şi transmiterii către generaţiile viitoare a responsabilităţii acestora”, consideră bibliotecarii care au iniţiat acest proiect.

Pensionarii, ghizi voluntari pentru turişti
Proiectul „Cum să fii turist la tine acasă” îşi propune să implice membri ai comunităţii, de vârsta a treia, în redescoperirea valorilor culturale şi turistice ale localităţilor lor. Este vorba de 25 de seniori cu vârsta de peste 65 de ani din Târgu-Jiu, Băleşti, Leleşti, Peştişani şi Scoarţa, câte 5 voluntari seniori pentru fiecare din cele 5 localităţi implicate în proiect. Echipele de voluntari, sub îndrumarea bibliotecarilor implicaţi în proiect şi a specialiştilor din instituţiile partenere (Muzeul Judeţean, Direcţia pentru Cultură, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi promovarea Culturii Tradiţionale, Salvamont Gorj, Şcoala Populară de Artă) se vor documenta pentru identificarea a cel puţin 3 obiective culturale în fiecare comunitate. În jurul acestor obiective se vor contura traseele turistice ale comunităţii. Voluntarii vor adăuga informaţii referitoare la obiceiurile din zonă, meşteşuguri practicate, meşteri din comunitate şi produsele lor, eventuale locaţii turistice de cazare, facilităţi aferente activităţilor de turism. Va fi redactat apoi un ghid cultural-turistic care va conţine câte un traseu pentru fiecare localitate implicată în proiect. Coordonatorii proiectului consideră, că având la dispoziţie un material de prezentare şi personal pregătit, acest serviciu poate deveni unul permanent. Orice turist, singur sau în grup, poate beneficia în viitor de aceste ghiduri, care îl vor ajuta să ştie exact unde, ce, când, cum şi de ce e interesant să viziteze zona respectivă. Biblioteca va putea oricând să apeleze la voluntari care să-i ghideze pe turişti. De asemenea, bibliotecarii care vor participa la atelier, vor putea la rândul lor să iniţieze un astfel de proiect la nivel local, deschizând şi alte „ferestre” spre adevăratele valori locale. „Idei de 15000+ lei” este un program de finanţare pentru biblioteci judeţene. Prin acest program vor fi susţinute bibliotecile judeţene care doresc să pună în practică un proiect ce vine în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor, în parteneriat cu cel puţin 4 biblioteci locale din judeţ.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here