“Negrii” în cafe-bar

386

Mai mulţi angajatori de pe raza municipiului Târgu – Jiu au fost depistaţi de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj că prestau activitate cu persoane „ la negru”. Domeniile în care au fost depistate persoanele în cauză sunt: cafe-bar, comerţ, confecţii textile.

ITM Gorj a desfăşurat în perioada 4 – 8 martie 2013 mai multe acţiuni de control în scopul identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. 35 de controale au fost realizate de către oamenii legii, în urma cărora 3 angajatori utilizau munca „la negru”, cu 3 persoane. Drept urmare au fost aplicate sancţiuni pentru încălcarea legii în cuantum de 30.000 lei.
Angajatorii depistaţi cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii de activitate: comerţ, confecţii textile şi cafe-bar în Târgu-Jiu. Pe lână cei trei angajatori inspectorii muncii au mai depistat şi alte nereguli pentru acestea aplicând 6 sancţiuni contravenţionale la 6 angajatori în valoare de 34.500 lei.

Sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.000 lei
Inspectorii din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj au desfăşurat, în aceeaşi perioadă, 28 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost depistate 35 de neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.000 lei.
„Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare, la echipamentele de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt la ITM Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here