Brânza cu aflatoxină, pusă sub sechestru de către inspectorii DSVSA Gorj

382

Alertă alimentară în România şi implicit în Gorj. Importante cantităţi de produse lactate cu aflatoxină au fost descoperite pe piaţa alimentară din judeţ de către inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. Inspectorii au retras de la vânzare cantităţi importante de brânză şi aşteaptă, acum, rezultatele probelor trimise la un laborator de specialitate.

Starea de alertă instituită la nivel naţional, a ajuns şi la Gorj. Ca urmare a acestui fapt inspectorii DSVSA Gorj au avut mai multe nopţi albe, fiind nevoiţi să recolteze probe de la fabricile de lapte din judeţ, de la peste 20 de animale din exploataţiile care furnizează lapte. De asemenea angajaţii DSVSA au verificat chiar şi dozatoarele de lapte amplasate în câteva zone din Târgu-Jiu. Totodată, au fost recoltate probe şi din produsele distribuite elevilor prin programul laptele şi cornul. Toate aceste probe au fost trimise la un laborator de specialitate din judeţul Alba.
Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj spune că situaţia este sub control deşi au fost descoperite câteva unităţi care s-au aprovizionat cu brânză produsă din lapte infestat cu aflatoxină, care ar fi ajuns la noi printr-un furnizor din Dolj. Însă aceste produse au fost puse sub sechestru. „Vreau să asigur toţi gorjenii că la această oră toate produsele lactate incriminate sunt puse sub sechestru, este o cantitate mică, de ordinul zecilor de kilograme, într-un număr relativ mic de unităţi, care majoritatea sunt din zona sătească, din zona de sud a judeţului. Nu avem informaţii că nu au ajuns produse şi la clienţi, dar vreau să asigur toţi gorjenii că la această dată produsele sunt toate sub sechestru şi nu există pericolul să mai ajungă pe masa unui gorjean. Este vorba numai despre brânză nu este vorba despre ale produse lactate acide iaurt, smântână”, a menţionat şeful DSVSA Gorj.
Specialiştii spun că aflatoxinele sunt substanţe produse de ciuperci, ele putându-se regăsi în lapte, dar şi în carne. Iar consumul alimentelor contaminate cu aceasta pot duce la apariţia cancerului.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here