Fermierii, prinşi pe picior greşit, nevoiţi să restituie banii primiţi

368

Fermierii din Gorj vor fi nevoiţi să restituie diferite sume de bani încasate sub formă de subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), după ce controalele efectuate de reprezentanţii instituţiei au scos la iveală mai multe nereguli în încasarea acestora. Până în acest moment, au fost întocmite şi înregistrate în registrul debitorilor, 1806 procese verbale. Cei prinşi pe picior greşit vor fi nevoiţi să restituie în lunile următoare banii respectivi, încasaţi ilegal.

Reprezentanţii APIA Gorj au început demersurile pentru recuperarea subvenţiilor necuvenite de la fermierii care nu au respectat angajamentul pe Agromediu sau nu au respectat condiţiile de modificare a blocurilor fizice. “Există foarte mulţi fermieri cărora li s-au reţinut plăţi necuvenite pentru nerespectarea angajamentului de Agromediu. În urma controalelor prin teledetecţie şi clasice realizate, am constatat mai multe neconformităţi şi am întocmit până la acest moment 1806, procese verbale de constatare. Sumele necuvenite vor fi compensate din cele ce urmează a fi primite pe campaniile următoare, campania 2012, eventual pe campania 2013. Din cele 1806 de procese verbale întocmite, doar 83 de fermieri au depus contestaţii, din ele 3 fiind soluţionate pozitiv, 2 parţial şi una total”, a precizat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

„Fermierii să fie extrem de atenţi, când îşi declară suprafeţele”
Sancţiuni şi suspendarea plăţii subvenţiei pe o perioadă de până la trei ani, riscă fermierii care se împotrivesc măsurilor prevăzute de lege. Cei care încearcă să fraudeze statul prin solicitarea de sprijin pentru pământuri lăsate în paragină sunt sancţionaţi aspru. Cum verificările se fac pe eşantioane, există o mică probabilitate ca toţi fermierii care nu au cultivat terenurile să fie depistaţi. “Dacă ne-au păcălit şi nu au fost supuşi controlului clasic sau prin teledetecţie sunt şi alte măsuri pentru a depista neregulile. Propunerea mea pentru fermieri este ca atunci când se depun aceste cereri să fie extrem de atenţi la modul în care îşi declară suprafeţele, categoriile de folosinţă, structura de culturi şi modul în care optează pentru o schemă sau alta de plăţi pentru că trebuie să respecte condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu”, a conchis Constantin Negrea.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here