Coleusul din Târgu-Jiu, colindat de târgujieni la temperaturi greu de suportat

396

Târgul de haine la mâna a doua din Târgu-Jiu, cunoscut şi sub numele de „Coleus”, este mereu căutat de gorjeni, indiferent de temperatura de afară. Deşi mercurul din termometre arăta duminică temperaturi greu de suportat comercianţii din Coleus au întins pe mese haine şi încălţăminte de sezon. Târgujienii s-au înghesuit şi ei aici, în număr mare, pentru a cumpăra produsele second-hand negociind la sânge cu comercianţii de etnie rromă.

Zeci de persoane au luat cu asalt, duminică, de la primele ore ale dimineţii târgul de haine de la marginea oraşului, pentru a achiziţiona haine la un preţ mai bun. Asta şi pentru că, în ultimele zile, în municipiul nostru temperaturile au fost foarte scăzute, gerul obligându-i pe targujieni să se îmbrace cu cele mai groase haine. Cei care nu au avut pregătite hainele pentru iarnă au venit în târg să le achiziţioneze la un preţ bun. Se preferă produsele second-hand deoarece marfa este adusă din străinătate, din Italia, Germania, Franţa Anglia. „Săptămâna trecută nu am fost în târg că a fost la fel de ger, dar acum nu am avut ce să mai fac. Trebuie să vin ca să câştig un ban, că nu-mi dă nimeni dacă stau acasă”, a spus unul dintre comercianţi.

Bani pentru sărbători
Tarabele sunt ticsite cu haine şi încălţăminte de sezon: paltoane, blănuri, cizme, ghete, adidaşi de firmă, pantaloni, costume pentru ski toate la un preţ acceptabil. Unii dintre vânzători sunt dispuşi să negocieze alţii nu, depinde de noroc. Unii dintre comercianţi spun că nu lasă foarte mult din preţ pentru că fac multe sacrificii să achiziţioneze marfa şi pe lângă asta trebuie să îndure şi temperaturile polare de afară. Totuşi speră că odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, vânzarea va merge din ce în ce mai bine astfel vor strânge şi ei nişte bănuţi.

Pantaloni pe sub fuste
Bine îmbrăcaţi, majoritatea cu costume de schi, mănuşi groase în mâini şi bocanci, comercianţii îşi făceau de lucru duminică încercând să se mai încălzească. În timp ce unii îşi curăţau locurile de zăpadă cu lopata şi făceau efort, alţii se învârteau în jurul meselor pentru a mai uita de gerul de afară. „Este foarte frig, dar încercăm să ne obişnuim. Avem cafea, ceai fierbinte. Mai târziu facem şi un foc să ne încălzim”, a spus o altă comerciantă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here