Autorităţile au încasat 78% din impozitele şi taxele locale

344

Până în prezent, Direcţia de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu a încasat 78% din impozitele şi taxele datorate de cetăţeni. Persoanele juridice sunt cele mai conştiincioase când vine vorba de plata datoriilor, încasările de la ele fiind de 80-85%. Pentru rău platnici s-au emis peste 22.000 de somaţii, iar 3.500 de persoane deja au popriri pe salarii şi pensii.

Cel de-al doilea termen de plată a impozitelor şi taxelor locale a avut scadenţa în ultima zi a lunii septembrie. La data de 1 octombrie, reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale au făcut o analiză a încasărilor, rezultând un nivel mediu, adică doar 78%. „Finalizarea celui de-al doilea termen la plata impozitelor şi taxelor locale a avut scadenţă data de 30 septembrie şi, în urma ultimei analize pe care am făcut-o pe 1 octombrie, am realizat un buget de 78% – nivel mediu. La persoane juridice, ca de obicei, stăm mult mai bine, încasările depăşind 80%, dar la categoria persoane fizice avem probleme deosebite în fiecare an; impozitele sunt încasate într-un procent mai mic la persoane fizice. La impozit pe clădiri am ajuns la 80%; la mijloace de transport sunt probleme foarte mari, nivelul încasărilor fiind de 66%. Şi la teren avem probleme, fiind multe familii în situaţia de a nu putea face plata în termen; de aceea, noi avem peste 3.500 de popriri pe salarii şi, în mod special pe pensii, dar şi 22.400 de somaţii şi titluri emise înaintea termenului II; de luni începem expedierea somaţiilor şi popririlor pentru termenul II; la ora actuală, la terenuri, avem doar 67% încasări. Sperăm ca la sfârşitul anului să facem un buget de 88-90%”, a explicat Mariana Budulan, directoarea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu.

Sechestre pe maşini
Pentru a-i determina pe rău platnici să-şi achite taxele şi impozitele, autorităţile au luat măsuri constând în somaţii, popriri pe venituri sau chiar sechestre pe bunurile deţinute de aceştia. În ultima perioadă s-au aplicat 20 de sechestre pe maşini. „În ultima vreme, săptămânal am aplicat sechestre pe maşini, pentru că pe clădiri şi terenuri este complicat, întrucât cetăţenii de obicei au o singură locuinţă şi pe cea de domiciliu nu se poate face executare silită. Din experienţa de până acum, nimeni nu cumpără casa unui cetăţean care se află în situaţia de a ieşi în stradă cu copiii. Avem peste 20 de sechestre pe maşini. Am observat că după luna iunie, după ce am înfiinţat acel birou de executări silite, care nu face altceva decât ca în fiecare zi să se ocupe de dosarele problemă, au început să crească încasările; am încasat 100 milioane de la un tânăr care avea în proprietate patru maşini şi nu mai plătise impozitul de doi ani”, a menţionat Budulan.
Autoturismele pe care s-a pus sechestru au rămas în custodia proprietarilor, ei plătind periodic câteva sute de lei, achitând treptat datoriile înregistrate. Astfel de situaţii sunt întâln ite cu precădere în cartierul Meteor. „În Meteor avem sechestre, dar am lăsat maşinile în custodia proprietarilor, întrucât noi nu avem un spaţiu adecvat în care ele să fie în siguranţă, mai ales că deseori ele sunt maşini scumpe. Avem şi angajamente la sechestre şi săptămânal deplasându-ne reuşim să încasăm în jur de 500 lei pe familie”, a declarat Mariana Budulan, directoarea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here