O lună, pentru sprijinul financiar acordat producătorilor de lapte de vacă

392

Crescătorii de vaci de lapte, taurine de carne şi bivoliţe de lapte din zonele defavorizate din judeţul nostru mai au la dispoziţie mai puţin de o lună, pentru a depune documentele necesare la sediul Agenţiei de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, în vederea beneficierii de ajutorul bănesc specific din partea statului.

“Suntem în plină campanie de depunere a cererilor privind sprijinul financiar acordat producătorilor de lapte de vacă din zona defavorizată. Până acum, la sediul nostru, s-au depus aproximativ 100 de cereri de solicitare pentru acest sprijin. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 21 septembrie. La nivelul judeţului Gorj pentru anul 2011 au fost depuse aproximativ 1500 de cereri”, a precizat Corina Dorobanţu, şefa APIA.

Reprezentanţii APIA fac verificări
Cuantumul subvenţiei se calculează de către APIA Gorj, după finalizarea verificărilor pe teren, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile din toate categoriile.
“Beneficiarii sprijinului financiar trebuie să ştie următoarele lucruri: să fie deţinători de cotă de lapte, să deţină în exploataţie minim 2 capete bovine de lapte şi maximum 15, iar pentru specia bivoliţe de lapte maximum 50 de capete, respectiv maximum 90 de capete de vaci din rase de carne şi/sau tineret mascul şi/sau femelă din rase de carne si/sau metişi cu rase de carne, să fie înscrişi în registrul naţional al exploataţiilor şi un lucru important este că producătorii înainte să vină să depună cererea de sprijin la sediul nostru ar trebui să consulte baza de date a medicului veterinar al localităţii respective”, a mai precizat Corina Dorobanţu.

Ajutor acordat din fonduri comunitare
Conform unei recente hotărâri de Guvern, plafonul maxim aprobat pentru acest sprijin este de 300 de euro/cap – pentru categoria taurine, din rase de carne şi metişii acestora, 250 de euro/cap – pentru categoria vaci de lapte, respectiv 187,5 euro/cap– pentru categoria bivoliţe de lapte. Valoarea ajutorului financiar se calculează anual, în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Ajutorul specific se acordă din fonduri comunitare, sub formă de plată anuală, până la data de 30 iunie a anului calendaristic următor solicitării. Perioada de depunere a cererilor este între 6 august şi 21 septembrie a anului pentru care se face solicitarea ajutorului financiar.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here