Depunerea actelor pentru şomaj la AJOFM Gorj, pe ultima sută de metri

1256

Perioada pentru depunere a dosarelor de către elevii şi studenţii gorjeni care nu şi-au găsit până în prezent un loc de muncă se apropie cu paşi repezi de final. Termenul limită fiind 28 august. Tinerii care au terminat o facultate sau un liceu şi nu au reuşit să fie încadraţi în muncă mai au 5 zile la dispoziţie pentru a veni cu documentele necesare.

„Până la această dată s-au înregistrat la AJOFM Gorj un total de 1461 de elevi şi studenţi. Dintre aceştia 319 sunt cu studii superioare, 1015 au terminat un liceu de specialitate, dintre care un liceu teoretic – 91 de persoane, şcoala postliceală -30 persoane şi şcoală profesională-3 persoane”, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Gorj.

Documente necesare pentru căutarea unui loc de muncă
Actele necesare pentru înregistrarea la AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de muncă sunt: act de identitate (copie şi original); act de studiu sau adeverinţă din care să rezulte data absolvirii (copie+original); certificat de naştere (copie+original); certificat căsătorie, divorţ – unde este cazul (copie+original); adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea “apt muncă” sau “apt muncă cu următoarele restricţii”. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ beneficiază de scutire, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent: 1 salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ liceal sau de învăţământ postliceal; 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Ajutor de 250 de lei
Ajutorul de şomaj pentru absolvenţii care nu urmează o facultate şi nu reuşesc să se angajeze este de 250 lei (50 la suta din valoarea indicatorului social de referinţa) şi se acordă timp de şase luni. Plata, însă, este condiţionată de înscrierea în baza de date a instituţiei, a AJOFM Gorj, în termen de 60 de zile de la absolvire. În categoria de absolvent este inclusă orice persoană care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una din formele de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal şi superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat. Absolvenţii sau studenţii luaţi în evidenţa AJOFM Gorj beneficiază de servicii de informare, consiliere si mediere pe piaţa muncii, precum şi de posibilitatea de a se califica ori recalifica în vederea facilitării angajării lor.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here